Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 6. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 5 (L 53), som hermed besvares.
23. november 2012J.nr. 2012-9497
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. november 2012 fra PROSA, jf.L 53 bilag 6”
Med hensyn til baggrunden for, at vi stiller krav om 12 måneders forudgående an-sættelse under overenskomstens sociale kapitler eller på særlige vilkår som betin-gelse for ansættelse i et fastholdelsesfleksjob, vil jeg henvise til mit svar påspørgsmål 2 og 3 til L 53.Jeg er ikke enig med PROSA i, at reformen vil gøre det vanskeligere for personermed en lille arbejdsevne at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Tværtimod bliverfleksjobordningen målrettet personer med mindst arbejdsevne. I den nye ordningskal arbejdsgiveren alene betale løn for det arbejde, som den fleksjobansatte kanudføre.I forhold til PROSAs bekymring om ansættelser i få timer kan medføre en størreadministrationsbelastning, kan det bemærkes, at regeringen i perioden 2013-15 harindført en bonusordning for arbejdsgivere, der ansætter en person i fleksjob. Ord-ningen betyder, at virksomheder, der ansætter en person i fleksjob i op til 10 timerom ugen, kan modtage en bonus. Bonussen skal understøtte intentionerne i refor-men om, at mennesker skal kunne få et fleksjob, selvom de kun kan arbejde i få ti-mer om ugen. Derudover indebærer den nye fleksjobordning, at arbejdsgiveren ik-ke længere skal administrere tilskuddet, der nu skal udbetales direkte til borgerenfra kommunen. Dette vil være en administrativ lettelse for virksomhederne.Målet med reformen er, at flest muligt skal arbejde og forsørge sig selv. Jeg er der-for uenig med PROSA, når de ønsker at understøtte, at fleksjobvisiterede bidragerpå andre måder end ved lønarbejde. Det er vigtigt, at også personer, der er visiterettil fleksjob, selv aktivt søger at finde job, og derfor skal de – som i dag – deltage isamtaler, tilbud mv.Kommunerne skal i lighed med i dag fortsat yde en aktiv indsats for at bringe mod-tagere af ledighedsydelse tættere på arbejdsmarkedet, herunder ved at bistå medjobsøgning og kontakter til virksomheder.
Kravene, der stilles til ledige fleksjobvisiterede, er tilpasset denne gruppe, og derkan ikke stilles krav til den enkelte modtager af ledighedsydelse, som den pågæl-dende ikke kan honorere.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2