Retsudvalget 2012-13
L 48
Offentligt
1191212_0001.png
1191212_0002.png
1191212_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. december 2012FærdselskontoretChristina Hjeresen2012-0037-0022627871
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 18 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven og lov om fragtaftaler ved international vej-transport. (Indførelse af gebyr i forbindelse med chaufføruddannelsen in-den for vejtransport af farligt gods og indførelse af mulighed for anvendel-se af elektroniske fragtbreve m.v.) (L 48), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 6. december 2012. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Henning Hyllested (EL).
Morten Bødskov/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 18 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselslo-

ven og lov om fragtaftaler ved international vejtransport. (Indførelse

af gebyr i forbindelse med chaufføruddannelsen inden for vejtrans-

port af farligt gods og indførelse af mulighed for anvendelse af elek-

troniske fragtbreve m.v.) (L 48) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af svar på spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforsla-get, bedes ministeren bekræfte, at ledige, der som led i etAMU-kursus ønsker at få udstedt et uddannelsesbevis, selvskal betale gebyret på 250 kr.?”

Svar:

Med lovforslaget foreslås det, at der for udstedelse af uddannelsesbevis tilførere af køretøjer til vejtransport af farligt gods betales et gebyr på 250 kr.Lovforslaget udelukker ikke, at udgiften til uddannelsesbeviset afholdes afandre end den, der skal have udstedt uddannelsesbeviset.Børne- og Undervisningsministeriet har til brug for besvarelsen oplyst føl-gende:Skoleundervisningen i erhvervsuddannelserne er vederlagsfri, jf. §
19 i lovbekendtgørelse nr. 171 af 2. marts 2011 om erhvervsuddan-nelser. Såfremt uddannelsesbeviset skal udstedes som afslutning påen erhvervsuddannelse, vil udgiften til beviset derfor skulle afholdesaf uddannelsesinstitutionen.Det er Børne- og Undervisningsministeriets vurdering, at der årligtudstedes op mod 800 beviser i regi af erhvervsuddannelserne.På AMU-området er der ikke fastsat bestemmelser svarende til dem,der følger af bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelser, som på-lægger Børne- og Undervisningsministeriet eller de enkelte uddan-nelsesinstitutioner en forpligtigelse til at finansiere certifikater oglignende.I henhold til lovgivningen på området har institutionerne, som udby-der AMU, en mulighed for at udstede uddannelsesbevis for gennem-førte forløb, men er således ikke forpligtiget til at finansiere, forsen-de, bestille eller på anden måde påtage sig et medansvar for udste-delse af certifikater/beviser mv. til opfyldelse af andre myndigheds-krav.Med lovforslaget vil deltagere, som gennem et AMU-kursus kvalifi-cerer sig til at få udstedt et uddannelsesbevis, skulle betale et gebyrpå 250 kr.
2
For så vidt angår AMU-kurser vurderes det, at det ofte vil være ar-bejdsgiveren, der vil betale gebyret for udstedelse af certifika-ter/beviser mv. til beskæftigede AMU-kursister, som de er blevetkvalificeret til gennem kurset.AMU-kursister – uanset om de er ledige eller i beskæftigelse – beta-ler allerede i dag et gebyr for at få udstedt bl.a. chaufførkvalifikati-onsbevis og førerkort til taxa, hvis de gennem et AMU-kursus harkvalificeret sig til at få udstedt det pågældende bevis.”For så vidt angår lediges deltagelse i AMU-kurser har Beskæftigelsesmini-steriet oplyst, at der i særlige tilfælde kan være tale om, at ledige skal beta-le et gebyr i forbindelse med, at de tager et AMU-kursus som 6 ugers selv-valgt uddannelse, som er en rettighed de ledige har. Hvis en ledig derimoddeltager i et AMU-kursus som led i et aktiveringsforløb, vil jobcentret somudgangspunkt afholde alle udgifter hertil.
3