Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 40
Offentligt
1186844_0001.png
1186844_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
29. november 2012

Besvarelse af spørgsmål 4 ad L 40 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 6. november 2012 efter ønske fra Tom Behnke

(KF).

Spørgsmål:

Vil ministeren sikre lignende regler som kendes fra andre områder, f.eks.færdselsområdet overføres til skibsfarten for så vidt angår ansvar og straf,herunder strafferammer?

Svar:

Færdselslovens generelle strafferamme er bøde, men en række overtræ-delser, bl.a. spirituskørsel, giver mulighed for straf op til halvandet årsfængsel.Søsikkerhedslovens strafferammer er som hovedregel bøde eller fængselop til mellem 4 måneder og halvandet år. Det gælder således, at en skibs-fører, der forvolder en søulykke ved grov fejl eller forsømmelse i tjene-sten eller ved sejlads groft i strid med godt sømandskab, kan straffes medbøde eller fængsel i op til 4 måneder.Straffen kan dog stige til fængsel i indtil 1 år, såfremt der foreliggerskærpende omstændigheder, og til fængsel i indtil 2 år, såfremt overtræ-delsen er begået forsætligt. Straffen kan ligeledes stige til fængsel indtil 2år, hvis overtrædelsen har medført en ulykke med alvorlig personskadeeller dødsfald til følge. Hvilken straf, der pålægges i den enkelte sag, be-ror på domstolenes vurdering i den konkrete sag.Søsikkerhedslovens anvendelsesområder er bredere end færdselslovens.Søsikkerhedsloven omfatter ikke kun bestemmelser om sikker sejlads,men også bestemmelser om arbejdsmiljø til søs. Lovens straffebestem-melser er derfor i vidt omfang udformet i overensstemmelse med ar-bejdsmiljølovens regler og har derfor andre og højere strafferammer enddem, som i øvrigt gælder på færdselsområdet til lands. Herudover pålæg-ger loven fx rederen et særskilt ansvar, der også vil kunne bringes til an-vendelse i forbindelse med søulykker.Der blev i 2006 gennemført ændringer i søsikkerhedsloven, som bl.a.indebærer, at der blev indført en promillegrænse til søs og en generelskærpelse af sanktionerne for spiritussejlads. Lovændringen indebærer, atspiritussejlads som udgangspunkt straffes efter samme retningslinjer somspirituskørsel efter færdselsloven.Der er de senere år sket ændringer af færdselsloven, som indebærer, at
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
straffene for bl.a. særlig hensynsløs kørsel er blevet skærpet.Søfartsstyrelsen har oplyst, at der ikke er gennemført tilsvarende ændrin-ger i søsikkerhedsloven.I lyset heraf er jeg enig i, at der kan være behov for at se på, om der skalske en justering af straffebestemmelserne i forbindelse med søulykker,som den der har givet anledning til nærværende spørgsmål. Jeg har derforbedt Søfartsstyrelsen om at tage initiativ til, at der sker en nærmere be-lysning heraf.