Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 227
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 13. juni 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSEBSags nr.: 1302785Dok nr.: 1235759
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 6.juni 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 44 (L 227 – forslag til lov om ændring af sundhedslo-ven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet (Æn-dring af rammerne for almene medicinske ydelser m.v. i praksissektoren, her-under styrkelse af regionernes planlægnings- og styringsmuligheder, ensartetkvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.))
Spørgsmål nr. 44:”I notatet ”Samlet opsummering vedrørende de nye reguleringsmæssige ram-mer for almen praksis” (notat fra 18. marts 2013) fremgår det i afsnit 10, at detparitetisk sammensatte samarbejdssystem er skyld i, at processen med at be-handle kontrolsager er tidskrævende. I PLO’s Hvidbog om Rigsrevisionens be-retning om praksissektoren fremgår det, at alle 13 omtalte kontrolsager modalmen praktiserende er behandlet i enighed mellem regionen og PLO-Regionalt. Har ministeren kendskab til konkrete kontrolsager vedrørende prak-tiserende læger, hvor tilstedeværelsen af praktiserende læger i samarbejdsud-valgene har medført, at sagsbehandlingen er trukket i langdrag?”Svar:Jeg har bedt Danske Regioner om bidrag til besvarelsen af spørgsmålet. Dan-ske Regioner har oplyst følgende:”Samarbejdsudvalgene og Landssamarbejdsudvalget har efter Overenskomstom almen praksis en stribe opfølgnings- og sanktionsmuligheder, og de an-vendes regelmæssigt – eksempelvis højestegrænser, krav om tilbagebetalingog ikendelse af bod. Alle redskaber forudsætter enighed i samarbejdsudvalgetefter forudgående forhandling med PLO.Der går ofte flere år fra en praktiserende læge første gang overskrider ud-svingsbåndene i kontrolstatistikken, til vedkommende modtager en egentligsanktion. Dette gælder også, selvom praksis har haft endog meget store over-skridelser.Generelt anvendes sanktionsmulighederne kun i tilfælde af helt oplagt og vel-dokumenteret misligholdelse af overenskomsten, hvor der er tale om klar over-trædelse af et præcist krav til de praktiserende læger.Region Midtjylland har bidraget med et konkret eksempel på, at det paritetiskesystem ofte begrænser muligheden for at iværksætte sanktioner overfor læ-gerne.Regionen har eksempler på læger, der er udtrukket til nærmere undersøgelseflere år i træk uden at der kan opnås enighed om en konsekvens. Læge X ereksempelvis udtrukket 3 gange siden 2009 og XX Lægehus er udtrukket 4gange siden 2007.
Side 2
Ved mødet i samarbejdsudvalget i juni 2012 var Region Midtjylland og PLO-Midtjylland uenige om to sager. YY Lægehus, hvor der kunne registreres enførstegangsoverskridelse på 43,1 % på de dagstidsrelaterede ydelser, hvilketvar det højeste for regionen, og det førnævnte XX Lægehus, hvor regionenindstillede til højestegrænse, mens PLO-Midtjylland indstillede til skærpet hen-stilling. Samarbejdsudvalget vedtog at tildele begge praksis en skærpet hen-stilling. De pågældende lægehuse blev dermed ikke underlagt en hø-jestegrænse, der kunne lægge loft over afregningen pr. patient. Efterfølgendefremgår det af den nye årsopgørelse for 2012, at både YY Lægehus og XXLægehus har videreført det høje udgiftsniveau trods henstillingen, idet beggeogså i 2012 har overskredet grænsen på 25 % for de dagstidsrelaterede ydel-ser.Regionerne har også oplevet eksempler på, at der har været uenighed mellemregion og læger om hvilke ydelser, der skulle indgå i kontrolstatistikken, oghvilken dokumentation lægen kunne forpligtes til at fremlægge, f.eks. indikati-on for samtaleterapi i tilfælde, hvor lægens ydelsesafregning for denne ydelseer markant højere end gennemsnittet i sammenlignelige praksis. Manglendeadgang til dokumentation for afregnede ydelser kan ligeledes føre til, at sags-behandlingen trækker i langdrag, fordi der ikke kan drages en konsekvens afdet afvigende ydelsesforbrug.”Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Sven Erik Bukholt