Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
L 225
Offentligt
1261710_0001.png
1261710_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 17. juni 2013 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 32 (Lovforslag nr. L 225- bilag 23)Ministeren bedes kommentere henvendelse af 17/6-13 fra Danske Handicaporgani-sationers (DH), jf. L 225 - bilag 23.Svar
18. juni 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefon3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Jeg er enig med Danske handicaporganisationer (DH) i, at den bedste vej for ungemennesker til fremtidig selvforsørgelse og aktiv deltagelse på arbejdsmarkedet eruddannelse. Unge med handicap skal som andre unge have mulighed for at tage enuddannelse, hvor de bruger deres evner og ressourcer bedst muligt og på den mådeforbedrer deres muligheder på arbejdsmarkedet.Som jeg tidligere har svaret, er det regeringens holdning, at studerende med handi-cap på almindelige studieforløb i videst muligt omfang skal hjælpes til at gennem-føre deres uddannelse på almindelige SU-vilkår, og herunder til at opfylde kravetom at være fuldtidsstuderende og studieaktive efter de gældende regler. Tilgænge-lighed bør fremmes via de støtteordninger, der eksisterer allerede. Her tænker jegpå SPS-ordningen, Studenterrådgivningen, SU-handicaptillægsordningen og ud-dannelsesstedernes egne regler og praksis. Det er min klare opfattelse, at disse ord-ninger hjælper studerende med handicap til at gennemføre en uddannelse indenforde givne rammer.Generelle løsninger for studerende med handicap, fx for at studere på nedsat tid,mener jeg ikke er løsningen. Studerende, der ikke mener, at de kan deltage i fagsvarende til 30 ECTS-point pr. semester, har fremadrettet mulighed for at søge omdispensation, hvorefter institutionen foretager en konkret vurdering af den stude-rendes forhold. Studerende med handicap kan fortsat søge ekstra SU-klip på grundaf sygdom, og kan derudover fremadrettet søge dispensation fra reglen om studie-start senest 2 år efter adgangsgivende eksamen og få ekstra 12 måneders SU-klip,hvis de har måttet udskyde deres uddannelsesstart på grund af fx sygdom, forvær-ring eller særlige forhold i forbindelse med handicap eller kronisk sygdom.Det er rigtigt, at det vil kunne påvirke retten til SU, hvis den uddannelsessøgende,på trods af fx SPS og handicaptillæg, bliver forsinket i uddannelsen. For noglestuderende vil det kunne betyde, at de mister retten til SU og fx må søge støtte viakommunen.
TelefaxE-postNetstedCVR-nr.
Ref.-nr.
13/021870-05
Side1/2
I forbindelse med indførelsen af handicaptillægget i 2004 blev det præciseret, atstuderende, som modtager handicaptillæg, forventes at kunne gennemføre uddan-nelsen på almindelige SU-vilkår. Det betyder, at de kan opfylde kravet om at fuld-føre uddannelsen på samme tid og være fuldtidsstuderende som andre SU-modtagende studerende. Studerende med så omfattende handicap, at de ikke kangennemføre uddannelsen på almindelige vilkår, har mulighed for at søge revalide-ring, hvor der i højere grad kan tages individuelle hensyn for eksempel ved forlæn-gelse af studietiden. En ordning som giver en ikke ubetydelig gruppe mulighed forat studere. Det bemærkes desuden, at studerende med handicap allerede i dag harmulighed for at søge tillæg af klip ved konkret sygdom som følge af deres handi-cap. Disse regler ændres ikke.Jeg har sammen med resten af regeringen meget fokus på at fremme tilgængelighedog inklusion for alle borgere. Heri indgår bl.a. støtte og kompenserede foranstalt-ninger for studerende med handicap, så de kan gennemføre en uddannelse, hvor debruger deres evner og ressourcer bedst muligt og på den måde forbedrer deres mu-ligheder på arbejdsmarkedet. Regeringen vil i forbindelse med en kommende han-dicappolitisk handlingsplan tage yderligere skridt for at understøtte disse målsæt-ninger.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Side2/2