Miljøudvalget 2012-13
L 214
Offentligt
1248242_0001.png
1248242_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-101-0135714. maj 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 3. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 1til L 214, forslag til lov om ændring af lov om kolonihaver (udlejning af arealer tilkolonihaveformål under markedsprisen og efter venteliste og ændring af ikke-varige kolonihaveområder til varige m.v.), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 1 (L 214)

Vil ministeren oplyse, hvilke overvejelser ministeren gør sig i forhold til kloakeringaf kolonihaver, således at der både tages hensyn til miljøet og fastholderkolonihaver som en økonomisk overkommelig mulighed for alle?

Svar

Dette lovforslag følger op på indstillingen fra en arbejdsgruppe vedr.udlejningspriser for arealer til kolonihaveformål. Spørgsmålet om kloakering afkolonihaver blev ikke behandlet i den forbindelse og berøres derfor ikke ilovforslaget, men håndteres i andet regi.Naturstyrelsen er således opmærksom på spørgsmålet og har, som anført i svaretaf 10. april 2013 på (alm. del) spm. nr. 255, i arbejdet med de kommendevandplaner vurderet, at der frem mod 2027 på landsplan skal gennemføresforbedret spildevandsrensning fra i alt ca. 46.000 ejendomme for at sikre en godvandkvalitet i vore vandløb og søer. Heraf har Naturstyrelsen tidligere skønnet, atomkring 1.300 ejendomme er kolonihavehuse.Det er kommunerne, der i deres spildevandsplaner fastlægger, i hvilke områderder skal ske forbedret spildevandsrensning. Det er også kommunerne, der afgør,om forbedret rensning skal ske i form af kloakering eller en anden renseløsning.Udover hensynet til kvaliteten i vandløb og søer kan kommunerne også varetageandre relevante hensyn, f.eks. forsumpning af områder, hygiejnisk forsvarligeforhold, badevandskvalitet mm., som kan ligge ud over de indsatsmål, der følger afde kommende vandplaner.For kolonihaver er det vigtigt at understrege, at kommunerne og vandselskaberneikke skal kloakere for enhver pris. Hvis der er andre renseløsninger, der fungererbedre i en miljømæssig eller samfundsøkonomisk sammenhæng, kankommunerne og vandselskaberne benytte sig af de muligheder, der er. Det kanf.eks. være etablering af nedsivningsanlæg, rodzoneanlæg, pileanlæg,minirenseanlæg mv.Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Disse lokale renseløsninger vil ofte være billigere at etablere for grundejeren enden kloakering og har samtidig lave driftsomkostninger. Forudsat at reglerne foretablering af sådanne anlæg overholdes, er der her tale om miljømæssigtforsvarlige og langsigtede løsninger, som kommunerne kan overveje at inddrage ideres spildevandsplanlægning.Har en kolonihaveejer fået et påbud fra kommunen om at gennemføre enkloakering, fremgår det af Miljøministeriets og Ministeriet for By, Bolig ogLanddistrikters ”Undersøgelse af hjælpemuligheder for grundejere vedspildevandsrensning i det åbne land” fra december 2012, at vandselskaberne harmulighed for på eget initiativ at give henstand eller etablere en afdragsordning tilboligejere (herunder kolonihaveejere), der har vanskeligt ved at betaletilslutningsbidrag til kloakfællesskabet på almindelige vilkår. Denne mulighedbenytter nogle vandselskaber sig af allerede i dag.Miljøministeriet har i april 2013 sendt en vejledning til kommunerne, som bl.a.giver eksempler på, hvordan kommunerne kan anvende deres beføjelser som ejereaf vandselskaberne til at forpligte selskaberne til i højere grad at give henstand tiløkonomisk trængte boligejere med betaling af tilslutningsbidrag. Vejledningengiver også eksempler på, hvornår kommunerne kan undtage grupper af boligejerefra krav om forbedret spildevandsrensning, f.eks. hvor udgiften til etablering af enrenseløsning ikke står mål med værdien af den relevante ejendom. Disseeksempler gælder også for kolonihaveejere.
Pia Olsen Dyhr
/
Sven Koefoed-Hansen
2