Socialudvalget 2012-13
L 207
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. maj 2013
LTH/ J.nr. 2012-9136
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. maj 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 3 til L 207: Forslag til lov om ændring af børneloven, lovom adoption, retsplejeloven og forskellige andre love (Medmoderskabm.v.). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget(MFU) Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Spørgsmål nr. 3:”Ministeren bedes redegøre for, om et barn af en udenlandsk mor og endansk medmor automatisk vil få dansk statsborgerskab ved fødslen?”
Svar:Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg modtaget følgende udtalelsefra Justitsministeriet:”Det følger af § 1, stk. 1, i lov om dansk indfødsret, jf. lovbekendtgø-relse nr. 422 af 7. juni 2004, at et barn erhverver dansk indfødsret vedfødslen, hvis faderen eller moderen er dansk. Er barnets forældre ikkegift, og er kun faderen dansk, erhverver barnet kun dansk indfødsret,hvis det er født her i riget.Et barn af en udenlandsk mor og en dansk medmor vil således ikkeautomatisk få dansk statsborgerskab ved fødslen.Justitsministeriet vil efter vedtagelsen af lovforslaget om ændring afbørneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love(Medmoderskab mv.) (L 207) tage stilling til, om bestemmelsen i ind-fødsretslovens § 1 bør ændres.
2
Det kan i øvrigt oplyses, at Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol i sin dom af 11. oktober 2011 i sagen Genovese mod Malta(53124/09) har taget stilling til de maltesiske regler om statsborger-skab, hvorefter børn født uden for Malta og uden for ægteskab kunkunne opnå maltesisk statsborgerskab, hvis deres mor var malteser.Det kan udledes af dommen, at forskelsbehandling ved adgangen tilat opnå statsborgerskab, som alene beror på, om den pågældende erfødt inden for eller uden for ægteskab, vil være i strid med Den Euro-pæiske Menneskerettighedskonventions artikel 14 i sammenhængmed artikel 8.På baggrund af dommen vil der ved den førstkommende ændring afindfødsretsloven blive fremsat forslag om ændring af lovens § 1, stk.1, således at et barn i alle tilfælde – uafhængigt af om det er født in-den for eller uden for ægteskab – erhverver dansk indfødsret vedfødslen, hvis faderen eller moderen er dansk.”Jeg kan henholde mig til udtalelsen.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard