Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 194
Offentligt
1249488_0001.png
1249488_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 16. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 8(L 194), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Louise SchackElholm (V).
17. maj 2013Sagsnr. 2012 - 10299

Spørgsmål nr. 8:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke honorarmodtagere, der kan modtage kom-pensation uden at have indbetalt til ordningen? Hvorfor modtager de honorar oghvilke arbejdsfunktioner vil de typisk udføre?”

Endeligt svar:

Beskæftigelsesministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om honorarmodtage-res indkomstforhold, herunder om hvorfor de modtager honorar, eller hvilke ar-bejdsfunktioner de typisk vil udføre.Jeg vil understrege, at der er tale om en meget teoretisk problemstilling.Det er også baggrunden for, at det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at det ialtovervejende grad vil være sådan, at de selvstændigt erhvervsdrivende, der mod-tager kompensation fra ordningen, også har bidraget til den.Jeg henleder opmærksomheden på, at det for alle selvstændigt erhvervsdrivende,herunder honorarmodtagere, er betingelse for at få udbetalt kompensation fra ord-ningen, at man er berettiget til barseldagpenge som selvstændigt erhvervsdrivende.Det betyder, at man skal opfylde barsellovens beskæftigelseskrav som selvstændigterhvervsdrivende.Derudover skal man have en arbejdsfortjeneste ved erhvervsvirksomheden, deroverstiger højeste barseldagpengesats.En selvstændigt erhvervsdrivende kan være undtaget fra bidragspligten, enten fordider er indbetalt fuldt ATP-bidrag for den pågældende som lønmodtager, dvs. denpågældende har arbejdet mindst 27 timer om ugen som lønmodtager, eller fordi denpågældende på tidspunktet for indbetaling af bidrag til barseludligningsordningen,ikke var selvstændigt erhvervsdrivende.For at man i ovennævnte scenarie skal kunne få udbetalt kompensation fra ordnin-gen, skal den pågældende samtidig være berettiget til barseldagpenge som selv-stændigt erhvervsdrivende og dermed opfylde beskæftigelseskravet i barsellovens §
28. Betingelserne i § 28 er, at man skal have udøvet selvstændig virksomhed imindst halvdelen af den normale overenskomstmæssige ugentlige arbejdstid imindst 6 måneder, heraf den seneste måned forud for fraværet.Dertil kommer kravet om størrelsen på arbejdsfortjenesten ved virksomheden.Det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at kun ganske få personer i målgrup-pen vil udvise et beskæftigelsesmønster, som det ovenfor beskrevne.Jeg henviser i øvrigt til mit svar på spørgsmål 7.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2