Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 151
Offentligt
1242185_0001.png
1242185_0002.png
1242185_0003.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
25. april 2013

Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 151 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 9. april 2013 efter ønske fra Mads Rørvig (V)

Spørgsmål:

Hvad forstår ministeren specifikt ved de i lovforslaget omtalte kompeten-cekrav, og inden for hvilken ramme ønsker ministeren, at Finanstilsynetskal definere disse. I den forbindelse bedes ministeren oplyse, om derskal være tale om en certificeringsordning, og om der skal stilles krav omet særligt uddannelsesniveau for de ansatte og ledere i branchen.

Svar:

I forhold til de i loven omtalte kompetencekrav, lægger jeg generelt vægtpå, at der indføres kompetencekrav, der afhænger af kompleksiteten i deprodukter, der rådgives om. Derudover finder jeg det afgørende, at derindføres en rimelig overgangsperiode for de finansielle rådgivere, derallerede eksisterer ved lovens ikrafttræden.Det fremgår generelt af lovforslagets § 6, stk. 1, at en finansiel rådgiverskal sikre, at virksomhedens ansatte, der yder rådgivning om finansielleprodukter, har tilstrækkelige kompetencer til at yde en forsvarlig rådgiv-ning.Ifølge § 6, stk. 2, skal Finanstilsynet fastsætte nærmere regler om kompe-tencekrav til ansatte hos en finansiel rådgiver.Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der ved fastsættelsen afdisse kompetencekrav vil blive taget udgangspunkt i de eksisterende reg-ler herom.Finansielle rådgivere kan rådgive om følgende produkter, der i loven be-tegnes som finansielle produkter:InvesteringsprodukterForsikringer og pensionerKreditaftalerIndlån
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
Kompetencekravene skal derfor omfatte alle disse finansielle produkter.Jeg vil i det følgende give en kort beskrivelse af de kompetencekrav, der idag gælder på det finansielle område.
2/3
For så vidt angår rådgivning om investeringsprodukter, findes der i dagen bekendtgørelse om kompetencekrav for investeringsrådgivere og an-satte i fondsmæglerselskaber og pengeinstitutter, jf. bekendtgørelse nr.346 af 15. april 2011 om kompetencekrav til personer, der yder rådgiv-ning om visse investeringsprodukter. Disse krav blev udarbejdet i samar-bejde med den finansielle sektor.I bekendtgørelsen fastsættes, at rådgivning om såkaldt røde produkter,dvs. investeringsprodukter hvor der er risiko for at tabe mere end det in-vesterede beløb, eller hvis produkttypen er vanskelig at gennemskue,kræver beståelse af en prøve, som er udbudt af en prøveudbyder, der ergodkendt af Finanstilsynet. Med tre års mellemrum skal den ansatte beståen ny prøve. Rådgivning om grønne og gule produkter forudsætter, at deansatte skal have gennemgået et af virksomheden fastsat uddannelsesfor-løb, inden de påbegynder at rådgive om investeringsprodukterne.For så vidt angår rådgivning om forsikrings- og pensionsspørgsmål, skalforsikringsmæglere have gennemført en formel uddannelse, der opfylderkravene i bekendtgørelse nr. 825 af 3. juli 2007 om forsikringsformidle-res uddannelse.Der findes i dag ikke kompetencekrav til personer, som yder rådgivningom kreditaftaler og indlån. I løbet af foråret eller sommeren forventesforslaget til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om kreditaftaler iforbindelse med fast ejendom til beboelse endeligt vedtaget. Dette direk-tiv vil indeholde kompetencekrav til udbydere og formidlere af lån medpant i fast ejendom. Kompetencekravene efter dette direktiv kan gennem-føres som krav om formel uddannelse eller praktisk erfaring eller enkombination heraf.Med udgangspunkt i de kompetencekrav, der er beskrevet ovenfor, vilden kommende bekendtgørelse om kompetencekrav til finansielle rådgi-vere fastlægge de overordnede kompetencekrav vedrørende kreditaftaler,forsikringer og pension, som en rådgiver skal besidde. Disse kompeten-cekrav vil kunne opfyldes ved gennemførelse af kurser eller eksisterendeuddannelser, som opfylder bekendtgørelsens kompetencekrav. Det vilendvidere blive fastlagt i hvilket omfang, praktisk erfaring kan erstatteteoretisk uddannelse.For så vidt angår investeringsprodukter fastlægges i bekendtgørelsenkrav, som svarer til de allerede gældende krav for ydelse af investerings-rådgivning.For rådgivning om indlån forventer jeg, at virksomheden skal udarbejdeforretningsgange om systematiske uddannelsesforløb for rådgivning omindlån svarende til, hvad der gælder for investeringsrådgivning om grøn-ne og gule investeringsprodukter. Specifikationsgraden af forretnings-gange skal dog naturligvis stå i rimeligt forhold til størrelsen af den en-
3/3
kelte virksomhed, hvorfor jeg også har præciseret i lovforslagets be-mærkninger, at der ved vurderingen af, om kravet til forretningsgange eropfyldt, vil blive taget hensyn til den enkelte virksomheds størrelse.Endelig kan jeg oplyse, at der ved fastsættelsen af disse kompetencekravvil blive fastsat en rimelig overgangsordning for finansielle rådgivere,herunder de ansatte, der er ansat ved lovens ikrafttræden. Det skal sikre,at de får tilstrækkelig tid til at indrette sig på kompetencekravene.I forhold til, hvorvidt der bliver tale om en certificeringsordning, følgerdet af det ovenfor gennemgåede, at der kun forventes en egentlig certifi-ceringsordning for rådgivning om de såkaldt røde investeringsprodukter,således som det allerede kendes i dag fra bekendtgørelsen om kompeten-cekrav til personer, der yder rådgivning om visse investeringsprodukter.Der stilles derudover ikke krav til et særligt uddannelsesniveau for deansatte og ledere i branchen.