Retsudvalget 2012-13
L 15
Offentligt
1180340_0001.png
1180340_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
19. november 2012Statsrets- og Menneske-retskontoretSagsbeh.: Lasse BojeSagsnr.: 2011-7650-0002Dok.:581445
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omændring af lov om behandling af personoplysninger, lov om udgivelsen afen Lovtidende og en Ministerialtidende, lov om hittegods og lov omskyldneres ret til at frigøre sig ved deponering (Overførsel af personoplys-ninger til tredjelande, afskaffelse af Ministerialtidende, bagatelgrænse forpolitiets behandling af hittegods m.v.) (L 15), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 26. oktober 2012. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om be-

handling af personoplysninger, lov om udgivelsen af en Lovtidende og

en Ministerialtidende, lov om hittegods og lov om skyldneres ret til at

frigøre sig ved deponering (Overførsel af personoplysninger til tredje-

lande, afskaffelse af Ministerialtidende, bagatelgrænse for politiets

behandling af hittegods m.v.) (L 15):

”Vil ministeren i forhold til ændringen af persondataloven an-give eksempler på, hvilke typer af oplysninger der typisk kanvære tale om, når det angives, at der uden tilladelse kan over-føres oplysninger til 3.-lande og mellem hvilke type firmaeroplysningerne typisk udveksles?

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Datatilsynet, der har oplyst følgende:”I lovforslagets § 1, nr. 1, foreslås det, at overførsel af person-oplysninger til tredjelande kan ske uden tilladelse efter person-datalovens § 27, stk. 4, 1. pkt., på grundlag af kontrakter, derer i overensstemmelse med standardkontraktbestemmelser,som er godkendt af Europa-Kommissionen.Der er ikke begrænsninger på, hvilke typer af oplysninger ellerhvilke typer af virksomheder, der kan benytte sig af ovenstå-ende.Datatilsynets hidtidige erfaringer med anvendelse af standard-kontrakter til overførsel af oplysninger til tredjelande viser, atder er tale om både almindelige og følsomme oplysninger. Deter endvidere erfaringen, at der i en del tilfælde er tale om per-sonaleoplysninger.Der er ofte tale om overførsel af oplysninger til en databehand-ler – altså en virksomhed, der behandler oplysningerne på veg-ne af den danske virksomhed og bistår med at løse konkretearbejdsopgaver, f.eks. i forbindelse med personaleadministrati-on eller en servicedesk.”
2