Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1232405_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 3. april 2013Sagsnr.: 19848Dok.nr.: 512736
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. marts 2013stillet følgende spørgsmål nr. 28 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering af kvælstofkvo-ten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 28:

”Ministeren bedes oplyse om den landmand, der gør sit ypperste for nedsætte udlednin-gen, efter ministerens opfattelse kan gøre andet end plante flere gange vårsæd frem forvintersæd for at imødegå lovforslagets skærpede regler, samt hvilke økonomiske konse-kvenser dette vil have for landmændene, herunder merudgifter til konsulentbistand.”

Svar:

Jeg opfatter det stillede spørgsmål således, at der udbedes oplysninger om, hvorvidt manmed den foreslåede ændring med automatisk reduktion af kvælstofkvoten hvis de udlag-te efterafgrøder ikke bliver til noget, tvinger landmand til at ændre sit sædskifte og såvårsæd i stedet for vintersæd.Med henvisning til min besvarelse af spørgsmål 24 vil jeg gerne understrege, at kravetom udlægning af efterafgrøder ikke er nyt. Det nye er, at vi i højere grad end tidligeresikrer miljøeffekten af efterafgrøderne. Jeg mener derfor heller ikke, at den foreslåedeændring får yderligere økonomiske konsekvenser for den pågældende landmand ud overde konsekvenser, som er opgivet i lovforslagets bemærkninger.
Mette Gjerskov/Lars O. Hansen