Retsudvalget 2012-13
L 142
Offentligt
1244288_0001.png
1244288_0002.png
1244288_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
2. maj 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0034Dok.:750546
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 12 (L 142), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. april 2013. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Henrik Hjort Elmquist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 12 (L 142) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren i forlængelse af sin redegørelse for politietsbrug af sessionslogning i lovforslagets bilag 2 redegøre for, omder på nuværende tidspunkt er yderligere eksempler på sessi-onslogning, herunder hvordan det i givet fald har været an-vendt i de pågældende sager og om politiet betragter mulighe-den for brug af sessionslogning, som afgørende for opklaring,bevisførelse m.v. i sagerne?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst, at man ikke er bekendt med yder-ligere eksempler på politiets anvendelse af internetoplysninger, der er regi-streret ved sessionslogning, end de sager, der er omtalt i Justitsministerietsredegørelse af 21. december 2012 om diverse spørgsmål vedrørende log-ningsreglerne.Der er som nævnt i pkt. 5.5 i redegørelsen store praktiske udfordringerforbundet med anvendelsen af sessionslogning, men det fremgår også afredegørelsen, at flere internetudbydere har fundet måder at foretage sessi-onslogning på, som gør de loggede oplysninger mere anvendelige for poli-tiet, hvilket har haft betydning for politiets efterforskning i konkrete sager,jf. redegørelsens pkt. 5.4.2 og 5.4.3 om henholdsvis røveri og netbankind-brud.Også Politiets Efterretningstjeneste har gjort brug af oplysninger fra sessi-onslogning, om end det på nuværende tidspunkt har været i meget begræn-set omfang, jf. redegørelsens pkt. 6.Der henvises i øvrigt til besvarelserne af spørgsmål nr. 1 og 4 vedrørendelovforslaget.Det skal i øvrigt bemærkes, at oplysninger om tele- og internettrafik, derregistreres og opbevares i medfør af logningsbekendtgørelsen, generelt eraf meget væsentlig betydning for politiets efterforskning og opklaring afalvorlige forbrydelser, jf. også redegørelsens pkt. 5.6.Justitsministeriet kan i den forbindelse henvise til de eksempler på politietsanvendelse af loggede oplysninger, som er beskrevet i redegørelsens pkt.5. Det fremgår således, at loggede oplysninger har været af væsentlig be-tydning for politiets efterforskning i alvorlige sager vedrørende bl.a. orga-2
niseret narkohandel, røveri og rockerrelateret drab, våbenbesiddelse ogvold, og at de involverede personer efterfølgende er blevet idømt betydeli-ge fængselsstraffe.For så vidt angår Politiets Efterretningstjenestes erfaringer med lognings-reglerne fremgår det af pkt. 6 i redegørelsen, at oplysninger om telekom-munikation og internetkommunikation, der registreres og opbevares i med-før af logningsbekendtgørelsen, generelt er af væsentlig betydning og inogle tilfælde har haft afgørende betydning for efterforskningen og retsfor-følgningen af alvorlige forbrydelser.
3