Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
25. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:755527
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 55 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov omstatens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fod-lænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjentm.v). (L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 22. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen(V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 55 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og
lov om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladel-
se og fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til
fængselsbetjent m.v.) (L 133):
”Vil ministeren i forlængelse af svar på spørgsmål 35, hvorministeren oplyser, at der i Sverige og Norge i forbindelse medafsoning i fodlænke er forbud mod indtagelse af alkohol oply-se, hvad den faktiske tolerance er i Danmark efter den nuvæ-rende lovgivning, altså for eksempel om der er tale om enpromille på 0,0, 0,20 eller 0,5, og hvad den vil være forudsatlovforslaget vedtages?”Svar:
Når man afsoner på bopælen med elektronisk fodlænke, er det bl.a. et vil-kår, at man i fuldbyrdelsesperioden ikke indtager alkohol.Tilsynsmyndigheden skal afgive indberetning til Direktoratet for Kriminal-forsorgen, hvis den dømte overtræder vilkåret om ikke at indtage alkoholunder afsoningen.Efter de gældende regler skal der foretages en konkret vurdering af, omvilkårsovertrædelsen i det enkelte tilfælde skal medføre tilbagekaldelse,men det er forudsat, at tolerancen over for vilkårsovertrædelser skal væremeget lav. Således skal tilladelsen som altovervejende hovedregel tilbage-kaldes, hvis den dømte har overtrådt vilkåret om ikke at indtage alkoholunder afsoningen.Er den dømtes overtrædelse enkeltstående og helt bagatelagtig, eller fore-ligger der i øvrigt særlige omstændigheder, kan tilbagekaldelse af denmeddelte tilladelse til afsoning på bopælen dog undlades.Der er med lovforslaget ikke foreslået ændringer af de vilkår, der gælderfor afsoning på bopælen, jf. straffuldbyrdelseslovens § 78 c, eller ændrin-ger i lovteksten i § 78 e om tilbagekaldelse af tilladelsen. Det vil sige, atder fortsat vil være et vilkår om, at dømte, der afsoner på bopælen, ikkemå indtage alkohol under afsoningen. Det er i øvrigt stadig forudsat, at til-synsmyndigheden skal afgive indberetning til Direktoratet for Kriminal-forsorgen, hvis den dømte overtræder vilkåret om ikke at indtage alkoholunder afsoningen.2
Forslaget angår reaktionen på vilkårsovertrædelsen, idet det er foreslået, atder efter et konkret skøn skal kunne anlægges en vis, forhøjet toleranceover for vilkårsovertrædelser, f.eks. i tilfælde hvor det konstateres, at dendømte har overtrådt afsoningsvilkårene ved at indtage en mindre mængdealkohol.I sådanne tilfælde bør det ifølge lovforslaget således være muligt at undla-de at tilbagekalde tilladelsen til fodlænkeafsoningen, hvis afsoningsforlø-bet i øvrigt vurderes som velfungerende, eller hvis tilbagekaldelsen kon-kret må anses for et uproportionalt indgreb sammenholdt med vilkårsover-trædelsen. Det vil være en forudsætning, at hensynet til det resocialiseren-de eller behandlingsmæssige arbejde med den dømte taler afgørende imodtilbagekaldelse.Der vil således være tale om en samlet vurdering af en række momenter,og altså ikke alene en vurdering af størrelsen af den mindre mængde alko-hol, som den pågældende måtte have indtaget.
3