Socialudvalget 2012-13
L 121
Offentligt
1218930_0001.png
1218930_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. februar 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SSC/ J.nr. 2011-5997
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af den 14. februar2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 12 ad L121. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christiansen (V).
Spørgsmål nr. 12:”Vil ministeren bekræfte, at der kan opstå situationer, hvor kommuner vælgerkun at tilbyde fritvalgsordningen jf. § 91, stk. 2, nr. 2, i håbet om, at borgernefravælger ordningen og dermed kun har valget om at overgå til den kommu-nale hjemmehjælpsordning?”
Svar:Det er min forventning, at kommunalbestyrelserne vil anvende de nye mulig-heder for tilrettelæggelsen af borgernes frie valg af leverandør ud fra, hvor-dan det lokalt vurderes mest hensigtsmæssigt. Dette gælder også i forhold tilfritvalgsbeviset.Fritvalgsbevisordningen forventes at kunne give borgerne mere frihed til attilrettelægge dagligdagen med medarbejderen, der udfører plejen, og der-med mere selvbestemmelse. Det må forventes, at borgerne anmoder dereskommune om fritvalgsbeviset ud fra et ønske om at få mere indflydelse påtilrettelæggelsen af deres hjemmehjælp.Det forekommer ikke realistisk, at en kommune, der tilbyder fritvalgsbeviset,kan påregne at blive eneleverandør på hjemmehjælpsområdet.Som det fremgår af KL’s høringssvar til lovforslaget, ser KL på fritvalgsbevi-sordningen med en vis skepsis, idet KL vurderer, at brugen af fritvalgsbevi-set kan øge den kommunale administration, idet borgerne kan vælge blandt
2
et ubegrænset antal leverandører, hvilket ifølge KL kan medføre en øgettilsynsforpligtelse for kommunerne.Regeringen har indgået en finanslovsaftale med Enhedslisten, der sikrerborgerne frit valg på hjemmehjælpsområdet og forenkler reglerne for tilrette-læggelsen af ordningen. Det har vi gjort, fordi vi mener, at kommunerne skalhave mere frihed til at tilrettelægge hjemmehjælpen på baggrund af kommu-nalpolitiske overvejelser om markedsforhold, særlige lokale hensyn og bor-gernes behov. Viften af kommunernes muligheder for at tilbyde borgerne fritvalg af leverandør af hjemmehjælp, og for at indgå aftaler med private leve-randører, bliver større med lovforslaget.
Karen Hækkerup/ Eva Pedersen