Miljøudvalget 2012-13
L 98
Offentligt
1205112_0001.png
1205112_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4401-00178Den 15. januar 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 11. januar 2013 stillet følgende spørgsmål nr.28 til L 98, forslag til lov om ændring af lov om betalingsregler forspildevandsforsyningsselskaber m.v. og lov om vandløb.(Spildevandsforsyningsselskabers opkrævning af bidrag til selskabernesmedfinansiering af kommunale og private projekter vedrørende tag- ogoverfladevand), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 28 (L 98)

Vil ministeren oplyse, om kommunerne har ansvaret for at sikre, at der tagesfornødne skridt til at undgå oversvømmelser i landzoner, f.eks.sommerhusområder og landbrugsarealer hvor der ikke er en spildevandsordning,og hvor der dermed ikke er mulighed for en medfinansiering fraspildevandsforsyningsselskaberne? I den forbindelse ønskes oplyst, hvor mangeområder, der ikke er omfattet af en kloakeringsordning og dermed ikke vil blivesikret gennem spildevandforsyningsselskabernes klimatilpasningsløsninger (jf.svar på L 98 spm. 18).

Svar

Kommunerne skal udarbejde klimatilpasningsplaner og skal som led heri dels laveen kortlægning af oversvømmelsesrisiko og dels gennemføre en prioriteret indsatsfor udsatte områder. De kommunale klimatilpasningsplaner skal dække helekommunen inkl. landzoner, der ikke er dækket af en spildevandsforsyning. Det erde enkelte kommuners ansvar at tage stilling til omfanget af den konkrete indsats.Kommunernes ansvar for at håndtere oversvømmelser, der ikke er forårsaget afoversvømmelse fra spildevandsanlæg, begrænser sig til kommunernes forpligtelsersom driftsherre af kommunalt ejede områder, herunder kommunale veje ogbygninger samt vedligeholdelse af offentlige vandløb. Det gælder både inden for oguden for spildevandsforsyningsområder.Kommunerne har som vandløbsmyndighed ifølge vandløbsloven pligt til atoverholde regulativerne for offentlige vandløb. Det indebærer, at bestemmelser iregulativet om for eksempel grødeskæring skal efterleves. Kommunerne er ikkehverken berettiget eller forpligtet til at gennemføre grødeskæringer ud over, hvadder er fastsat i regulativet. Efter vandløbsloven påhviler det de lodsejere, derønsker forbedrede afvandingsforhold, selv at udarbejde projektforslag herom med
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
anmodning om kommunens eventuelle godkendelse. Kommunerne har ingenforpligtelse i forhold til vedligeholdelse af private vandløb, grøfter, dræn m.m..Dertil kommer, at de 22 kommuner, der er omfattet af oversvømmelsesdirektivetskal udarbejde risikostyringsplaner, som skal koordineres med vandplanerne.Risikostyringsplanerne skal sætte mål for styring af oversvømmelsesrisici medfokus på at mindske de potentielle negative følger af oversvømmelser både iområder inden og uden for spildevandsforsyningerne. Kommunerne skal efterkommunalbestyrelsens vedtagelse af risikostyringsplanerne sikre, at planernegennemføres.Der er ca. 330.000 ejendomme, der ligger uden for områder medspildevandsforsyning, herunder ca. 206.000 ejendomme med status afhelårsbeboelse.
Ida Auken
/
Thorbjørn Fangel
2