Miljøudvalget 2012-13
L 97 Bilag 6
Offentligt
1218589_0001.png
1218589_0002.png
1218589_0003.png
1218589_0004.png
Til lovforslag nr.L 97
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Miljøudvalget den 21. februar 2013
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om kemikalier og lov om afgift afbekæmpelsesmidler(Ændringer som følge af biocidforordningen, digital kommunikation, indhentelse af oplysninger om andre varer og oprettelseaf registre over stoffer, blandinger og andre varer)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. ÆndringsforslagMiljøministeren har stillet 4 ændringsforslag til lovforsla-get.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 29. november 2012 og vartil 1. behandling den 29. januar 2013. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Miljøudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og miljøministeren sendte den 17. september2012 dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2011-12MIU alm. del – bilag 489. Den 29. november 2012 sendtemiljøministeren de indkomne høringssvar og et notat heromtil udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Landsorganisationen i Danmark(LO). Miljøministeren har over for udvalget kommenteretden skriftlige henvendelse.SpørgsmålUdvalget har stillet 9 spørgsmål til miljøministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (S, RV, SF, EL og IA) indstiller lov-forslaget tilvedtagelsemed de stillede ændringsforslag.Etmindretali udvalget (V, DF, LA og KF) indstiller lov-forslaget tilforkastelseved 3. behandling. Mindretallet vilstemme for de stillede ændringsforslag.Mindretallet finder en række betænkeligheder ved dendel af lovforslaget, som omhandler oprettelsen af et danskregister for nanomaterialer. For det første går mindretalletind for et byrdestop for dansk erhvervsliv. For det andet harvi fuld tillid til EU’s arbejde på området, og vi mener, atDanmark skal følge EU’s anbefalinger om registrering afnanomaterialer. Derfor ser vi heller ingen grund til at lavesærordninger for Danmark, som kan gå hen og skabe enkonkurrenceforvridning. Vi finder det bedst, at der bliver la-vet et fælles grundlag for ensrettet implementering i EU,som vil skabe lige vilkår for medlemslandene. Danmarksnabolande har heller ikke indført et lignende register. Vi erdesuden betænkelige ved afskaffelsen af klageadgangen ve-drørende biocider.Danmark har allerede oprettet registre om nanomateria-ler. Vi føler os trygge ved det register for nanomaterialer,som Forbrugerrådet allerede har oprettet, og er imod at skul-le lægge en ekstra byrde på danske virksomheder.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
AX014744
2
4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfmiljøministeren,tiltrådt afudvalget:Til § 11)Efter nr. 4 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 32 a, stk. 1,ændres »§ 38« til: »regler udstedt imedfør af § 35«.«[Manglende konsekvensrettelse]2)I indledningen tilnr. 23ændres»§§ 54 a-57«til:»§§54-57«.[Rettelse af trykfejl i lovforslaget]3)Nr. 24affattes således:»24.I§ 59, stk. 1, nr. 1,udgår »§ 34, stk. 2, § 35 d, stk.1,«.«[Manglende konsekvensrettelse]4)Nr. 29affattes således:»29.I§ 59, stk. 4,ændres »§ 33, stk. 3 og 8, § 35, stk. 6, §36, stk. 2, § 37, § 38, stk. 3,« til: »§ 35, § 36, stk. 2, § 37,«.«[Manglende konsekvensrettelse]BemærkningerTil nr. 1Det foreslås at ændre »§ 38« til: »regler udstedt i medføraf § 35« i § 32 a, stk. 1, om påbud om tilbagekaldelse af etstof, en blanding eller en vare i forbindelse med et forbudmod salg eller anvendelse.Der er tale om en konsekvensrettelse som følge af denforeslåede ophævelse af § 38 og den foreslåede ændring af §35. Det er hensigten at fastsætte regler svarende til § 38 imedfør af den foreslåede § 35. Der henvises til bemærknin-gerne til § 1, nr. 10 og 15.Til nr. 2Med ændringsforslaget bliver også § 54 omfattet af æn-dringen i lovforslagets § 1, nr. 23. Da lovforslaget indehol-der en ny affattelse af § 54, er det en fejl, at denne bestem-melse var udeladt i indledningen.
Til nr. 3I § 59, stk. 1, nr. 1, foreslås det at lade § 34, stk. 2, omunderretningspligt for en indehaver af en godkendelse og §35 d, stk. 1, udgå. I den oprindelig foreslåede affattelse af §1, nr. 24, udgik alene § 35 d, stk. 1.Der er tale om en konsekvensrettelse som følge af deforeslåede ændringer af §§ 34 og 35. Der henvises til be-mærkningerne til § 1, nr. 8 og 10.For så vidt angår en godkendelse efter den nationale god-kendelsesordning, vil underretningspligt for en indehaver afen godkendelse kunne fastsættes med hjemmel i den foreslå-ede § 35. Tilsidesættelse heraf vil dermed kunne strafbelæg-ges med hjemmel i § 59, stk. 4, der med den ændring, somforeslås ved lovforslagets § 1, nr. 29, henviser til regler ud-stedt i medfør af den foreslåede § 35. Der henvises til be-mærkningerne til § 1, nr. 10 og 29.Tilsidesættelse af biocidforordningens artikel 47 om un-derretningspligt for en indehaver af en godkendelse efterbiocidforordningen er allerede omfattet af henvisningen i §59, stk. 1, nr. 1, til overtrædelse af EU-forordninger.Til nr. 4I § 59, stk. 4, om hjemmel til fastsættelse af strafbestem-melser i regler og forskrifter udstedt i medfør af nærmereangivne bestemmelser i kemikalieloven foreslås det at lade»§ 38, stk. 3,« om midlertidigt forbud mod import, salg oganvendelse af et biocidmiddel, hvor aktivstoffet er optagetpå et eller flere af bilag I, I A eller I B til biociddirektivet,udgå.Der er tale om en konsekvensrettelse som følge af denforeslåede ophævelse af § 38 og den foreslåede ændring af §35. Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 10 og 15.For så vidt angår en godkendelse efter den nationale god-kendelsesordning, vil overtrædelse af midlertidige forbudfremover kunne strafbelægges med hjemmel i § 59, stk. 4,der med den ændring, som foreslås ved lovforslagets § 1, nr.29, henviser til regler udstedt i medfør af den foreslåede §35. Der henvises til bemærkningerne til § 1, nr. 10 og 29.Overtrædelse af biocidforordningens (og plantebeskyttel-sesmiddelforordningens) bestemmelser og forskrifter ud-stedt i medfør heraf er allerede omfattet af henvisningen i §59, stk. 1, nr. 1, til overtrædelse af EU-forordninger.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Mette Reissmann (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Andreas Steenberg (RV) Lotte Rod (RV)Sanne Rubinke (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Hans Christian Schmidt (V)Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Benedikte Kiær (KF)
3
Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 97Bilagsnr.12345TitelHøringssvar og høringsnotat, fra miljøministerenHenvendelse af 12/12-12 fra Landsorganisationen i Danmark (LO)Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag fra miljøministeren1. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 97Spm.nr.12TitelSpm. om kommentar til henvendelsen af 12/12-12 fra Landsorganisa-tionen i Danmark (LO), til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor stor en besparelse man forventer at kunne opnå ved atafskaffe den nuværende klageadgang vedrørende biocider, til miljømi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad det foreslåede danske nanoregister indeholder, som ik-ke vil indgå i et kommende register gennem REACH-direktivet, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om oplysningerne om eksponeringsrisiko, der indgår i Forbru-gerrådets nanoregister, skal genbruges i det nye register, til miljømini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, på hvilken måde det nye register adskiller sig fra eksisteren-de registre, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad det betyder for retssikkerheden, at klageadgangen ve-drørende biocider afskaffes, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvornår det fælles europæiske nanoregister under REACH-direktivet forventes, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke andre EU-lande der har planer om at indføre et natio-nalt register over nanoprodukter, og hvor langt de er med at udarbejdedisse registre, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvornår ministeren forventer at et fælles europæisk registervil være klar til at afløse det danske register, til miljøministeren, ogministerens svar herpå
3
4
56
78
9