Socialudvalget 2012-13
L 84 Bilag 4
Offentligt
1185072_0001.png
1185072_0002.png
Social- og IntegrationsministerietYdelserJ.nr. 2012-8292ael
27. november 2012

Høringsnotat vedrørende

Forslag L 84 til

Lov om ændring af lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af bør-

nebidrag og lov om en børne- og ungeydelse

(Særligt børnetilskud til selvvalgte eneforsørgere og tilpasning af optjenings-princippet for ret til børne- og ungeydelse og børnetilskud)

1. Indledning

Forslaget har i perioden 16.-22. november 2012 været i høring. Social- og Inte-grationsministeriet har modtaget høringssvar fra følgende:Udbetaling Danmark, Børnerådet, Dansk Flygtningehjælp, Rådet for EtniskeMinoriteter, Socialministeriet på Færøerne, Finanssektorens Arbejdsgiverfor-ening, FTF og KTO.Nedenfor gennemgås høringssvarene og Social- og Integrationsministerietsbemærkninger hertil.

2. Høringssvarerne

Udbetaling Danmark, Socialministeriet på Færøerne, Finanssektorens Arbejds-giverforening, FTF og KTO har ingen bemærkninger til lovforslaget, mensBørnerådet og Rådet for Etniske Minoriteter kan tilslutte sig forslaget.Dansk Flygtningehjælp hilser det velkommen, at optjeningsprincippet nu juste-res således, at flygtninge undtages fra optjeningsprincippet, bl.a. med henvis-ning til, at flygtninge ikke frit kan vælge et andet opholdsland. Dansk Flygtnin-gehjælp fremfører, at børnefamilier med humanitær opholdstilladelse efter ud-lændingelovens § 9 b også vil befinde sig i en situation, hvor de ikke kan vælgeophold i et andet land. Dansk Flygtningehjælp oplyser desuden, at man er afden opfattelse, at de gældende optjeningsregler for flygtninges ret til folkepen-sion harmonerer dårligt med Flygtningekonventionens bestemmelser.

3. Social- og Integrationsministeriets bemærkninger

Tilpasningen af optjeningsprincippet for ret til børne- og ungeydelse og børne-tilskud er aftalt som led i aftalen om finansloven for 2013 mellem regeringen(Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Enhedsli-sten. Det fremgår af aftalen, at undtagelsen fra optjeningsprincippet skal omfat-te flygtninge, der får opholdstilladelse i Danmark.Der vil på baggrund af høringssvaret fra Dansk Flygtningehjælp blive fremsatændringsforslag før 2. behandlingen, således at undtagelsen fra optjeningsprin-
Side1af2Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@2c082066\@[email protected]
cippet for ret til børne- og ungeydelse og børnetilskud også kommer til at om-fatte personer, som har fået humanitær opholdstilladelse efter udlændingelo-vens § 9 b.
Side 2 af 2Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@2c082066\@[email protected]