Jeg vil godt sige tak for de mange positive tilkendegivelser, der har været her i salen fra de partier, som jo udgør en meget bred aftalekreds bag aftalen om at sikre en forstærket uddannelsesgaranti med praktikpladser for unge, der vil gennemføre en erhvervsuddannelse.
Ligesom det er blevet sagt af andre her fra talerstolen, vil jeg også sende en dybtfølt tak for, at det er lykkedes, fordi vi alle sammen har gjort os umage med at lytte til, hvad der skulle til, for at vi kunne blive enige om en aftale, som virkelig gør en positiv forskel for de mange unge, der desværre i dag er i tvivl om, om de kan gennemføre deres erhvervsuddannelse med en praktikplads.
Jeg synes også, man skal huske, at der har været et forløb forinden med et erhvervsuddannelsesudvalg, hvor arbejdsmarkedets parter har sat sig sammen og er kommet med en række anbefalinger til, hvad der skulle til, for at vi kunne ændre erhvervsuddannelsen og hele måden, vi tænker på.
Det er sket i den hensigt at kunne tilbyde det, som er så vigtigt, nemlig at når et ungt menneske står og er færdig med 9.
eller 10.
klasse og kan det, der skal til – og selvfølgelig også udviser den nødvendige flid for at gennemføre – lige så godt kan vælge enten en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse, fordi man ved, man kan gøre den færdig.
Det er det, som vi har lavet en rigtig god aftale om her i Folketinget.
Vi har lyttet til arbejdsmarkedets parter og sat os sammen og fundet nogle rigtig gode løsninger.
Det her er første del af den lovpakke, som skal sikre, at vi får en forstærket uddannelsesgaranti med praktikpladser.
Der har været en diskussion om, om arbejdsgiverne tager et ansvar eller ej.
Jeg synes, det kunne være nyttigt, at vi i hvert fald lige minder hinanden om, at der lige i øjeblikket er omkring 72.000 unge, der er i gang med en praktikplads ude i en virksomhed.
Der er desværre også nogle, som hverken har en skolepraktikplads på hånden eller en virksomhedspraktik, og det er jo bl.a.
derfor, vi gennemfører en række initiativer, sådan at de – hvis de kan det, der skal til – også kan gennemføre.
Men der
er
mange unge ude i praktik, og heldigvis er der på trods af krisen virksomheder, der – og tak for det – finder praktikpladser til de unge.
Det synes jeg også lige man skal have med i billedet her.
For der er faktisk mange, der har et helt ærligt engagement og en interesse i at tilbyde de unge den rigtige måde at gennemføre en erhvervsuddannelse på, nemlig ud fra det, der kaldes et vekseluddannelsesprincip, hvor man bruger erhvervsskoler til det teoretiske og til den værkstedsundervisning, der også er en del af det, og så ud i praktik i en virksomhed.
Der blev spurgt til, hvorfor der ikke er nogen måltal for, hvor mange såkaldte rigtige praktikpladser der skal skaffes.
Jeg må sige, at jeg ikke hører til dem, der synes, at vi skal til at lave nogle kategorier om mere eller mindre rigtige praktikpladser.
Det afgørende er, at vi har rigtig gode erhvervsuddannelser, hvor unge kan gennemføre med praktik.
Og det, vi kommer til at diskutere med næste lovforslag, er praktikcentre som en af de nye måder til gennemførelse med praktik.
Og jeg vil gerne minde om nogle af de evalueringer, der er lavet af skolepraktikken, for de viser faktisk, at de også får en rigtig god praksistræning gennem skolepraktikken, og de får også job bagefter.
Det ændrer ikke ved, at det allerbedste selvfølgelig ville være, at man kunne komme ud i en virksomhed og være i praktik der, men når krisen kradser – og det gør den altså i øjeblikket – så er der ikke lige så mange virksomheder som tidligere, der kan oprette praktikpladser.
Der er det rigtig fint, at man kan få en rigtig virksomhedspraktik gennem praktikcentre og skolepraktik.
Så man vil aldrig komme til at høre mig sige, at der er noget praktik, der er finere end anden praktik.
Det vigtige er, at der er høj kvalitet i praktikken, uanset om det foregår i et praktikcenter eller ude i virksomhederne, og at vi tager ansvar og påtager os en fælles forpligtelse.
Og det har vi gjort her i Folketinget med den meget brede, gode aftale.
Igen vil jeg sige tak for det, og arbejdsmarkedets parter har også givet hinanden håndslag på, at de vil gøre alt, hvad de kan, for at forstærke indsatsen for at finde flere ordinære praktikpladser.
Hvad angår økonomien, bliver den fulgt tæt.
Det står helt tydeligt som en del af aftalen.
Jeg tror lige, jeg vil nævne en ting, som har været diskuteret her fra talerstolen, nemlig at det, vi er enige om, er, at vi følger aktiviteten løbende.
Det gælder i forhold til følgende seks punkter:
Vi vil følge udviklingen i antallet af indgåede uddannelsesaftaler, udviklingen i aktiviteten inden for skolepraktikken, udviklingen i antallet af korte og lange aftaler, i kvotestørrelser i forhold til optag og gennemførelse, vi gennemfører årlige opgørelser af resultaterne af skolernes praktikpladsopsøgende arbejde, og vi vil også følge udviklingen i de økonomiske konsekvenser af aftalen.
Det betyder, at vi har rigtig godt fat i, hvad der kommer til at ske, fordi målet er, at vi gerne vil have, at vi gennemfører den her løsning i fællesskab med den omlægning, der er af arbejdsgivernes elevrefusion, der nu bliver til arbejdsgivernes uddannelsesbidrag, med henblik på at vi får rigtig gode praktikpladsløsninger.
Der er et par enkelte ting, jeg derudover gerne vil nævne, bare så det står helt tydeligt, for de forskellige ændringer, der sker med lovforslaget, er jo på udmærket vis blevet gennemgået af ordførerne, der har været heroppe.
Men jeg synes, at det kan være nyttigt også lige at nævne her fra talerstolen, at der vil blive behov for, at vi stiller et ændringsforslag om uddannelsesbidragets størrelse for 2013.
Det er i forslaget på grund af en forkert pris- og løntalsomregning angivet til at være på 2.408 kr.
Der er en fejl på 1 kr., men der skal jo ikke være nogen fejl.
Det korrekte beløb er 2.407 kr., og det kommer der et ændringsforslag om.
Så er det så også sagt her fra talerstolen, og det håber jeg at man vil se velvilligt på, når det kommer igennem udvalgsarbejdet.
Der er yderligere et par ting, som skal nævnes, og som der har været lidt tvivl om.
Løntilskuddet for indgåelse af praktikaftaler med elever i erhvervsgrunduddannelserne blev indført parallelt med præmie- og bonusordningen for at sikre, at sådanne aftaler ikke blev fravalgt af arbejdsgiveren til fordel for uddannelsesaftaler med erhvervsuddannelseselever.
Da præmie- og bonusordningen bliver foreslået ophævet med det her lovforslag, bliver det også foreslået, at løntilskudsordningen bliver ophævet.
Men fordi vi jo også indfører en midlertidig bonusordning for unge under 25 år på et lavere niveau med 2013 som overgangsår, indføres der også som en logisk konsekvens i 2013 en midlertidig løntilskudsordning på 14 kr.
i timen i de første 7 måneder af praktikaftalen.
Den nuværende løntilskudsordning er på 30 kr.
i timen i de første 7 måneder af praktikaftalen.
Med de ord glæder jeg mig til det videre forløb i udvalgsarbejdet og glæder mig rigtig meget til, at der forhåbentlig er rigtig, rigtig mange, der står bag forslaget, når vi når til tredjebehandlingen, så det kan træde i kraft fra den 1.
januar 2013.