Det var egentlig ikke meningen, at jeg ville have taget ordet her i dag, men man kan jo blive opfordret til det, og det sørgede Socialdemokratiets ordfører for lige fra starten.
Jeg vil starte med at sige, at Dansk Folkeparti selvfølgelig stemmer for det her forslag.
Hvad angår dagpengene, sagde fru Ane Halsboe-Larsen, at det var en ny melding fra Dansk Folkeparti, at vi havde båret det her forslag frem.
Nej, det er ikke en ny melding.
Det sagde jeg også under andenbehandlingen af vores beslutningsforslag om dagpenge, men der er altså åbenbart nogle i Socialdemokratiet, der ikke er alt for hurtige i opfattelsen – jeg ved ikke, om man må sige det, hr.
formand.
Vi har sagt det flere gange, jeg har sagt det flere gange, hr.
Kristian Thulesen Dahl har sagt det flere gange, og hr.
Søren Espersen har sagt det.
Beskæftigelsesministeren har erkendt, at vi har sagt det flere gange, men der har været nogle i Socialdemokratiet, der ikke lige har været så hurtige til at opfatte, hvad vi har sagt vedrørende de her dagpenge.
Når man står heroppe og snakker om dagpengereformen – det er jo den, der lige pludselig kommer på tale nu, i stedet for det, vi egentlig skulle have snakket om, nemlig den pakke, der hjælper ledige med uddannelse og betyder, at de får en ydelse, de i hvert fald så nogenlunde kan klare sig for i ½ år – så kan jeg ikke lade være med at tænke på de muligheder, som regeringen har haft for at skrue det her tilbage.
Man har haft alle muligheder for at skrue dagpengereformen tilbage og holde de løfter, man kom med før valget.
Men jeg tror egentlig, når det kommer til stykket, at det, der er problemet, er, at man ikke måtte skrue den tilbage for Radikale, og så har man snydt Enhedslisten lidt, for de havde egentlig et ønske om, at dagpengereformen skulle skrues tilbage.
Med de løfter, der var blevet givet af Socialdemokratiet og SF før valget, troede de på, at den så ville blive skruet tilbage, men det blev den ikke.
Så kommer man her og fremsætter et forslag, der kan hjælpe, og det er udmærket.
Dansk Folkeparti stemmer også for, men vi må også erkende, at når det halve år er gået og vi når hen til sommeren næste år, så er det, jeg vil ikke sige umuligt, men måske nok mere eller mindre passé at snakke om yderligere forlængelse af dagpengeperioden.
Det kan de ledige så takke Socialdemokratiet for.
De kan takke regeringen for, at nu er i hvert fald den debat om en forlængelse af dagpengeperioden ved at være lukket.
Så skal vi til, når vi igen når til sommeren, at snakke om, om der skal ske en forlængelse af den pakke, som vi nu stemmer om her i dag, eller hvad der skal ske.
Jeg synes bare, at det er forkert, at Socialdemokratiets ordfører står heroppe og klandrer de partier, der gennemførte dagpengereformen.
Dansk Folkeparti står ved, at vi har gjort det.
Vi har fået skældud for det, vi har lavet med dagpengereformen.
Ja, og det har også kostet os, men vi står ved det, vi har lavet.
Men Socialdemokratiet og dermed regeringen vil ikke stå ved de løfter, de gav befolkningen før valget.
Der var rigtig mange, der syntes, at vi skulle have en ny regering, fordi Socialdemokratiet ville skrue den her dagpengereform tilbage.
Men det første, man gør, er at sige:
Nej, det vil vi ikke alligevel; vi synes egentlig, dagpengereformen er god.
Og så står ordføreren heroppe på talerstolen og skælder ud over, at dagpengereformen ikke blev skruet tilbage, vel vidende, at Socialdemokratiet har stemt for, at dagpengeperioden skal blive, hvor den er, nemlig på 2 år.
Det er sådan lidt et hykleri.
Man står ikke ved det, man har sagt.
Det gør vi i Dansk Folkeparti.
Vi har også erkendt, at der var nogle problemer i forbindelse med krisen, der har forværret situationen i Danmark, og derfor foreslog vi i Dansk Folkeparti også allerede i 2011 før valget en forlængelse af dagpengeperioden.
Vi støttede det forslag, der kom fra regeringen dengang, om et ½ års forlængelse af dagpengeperioden.
Vi har så fulgt op på det, som det også stod i Arbejdsmarkedskommissionens rapport, så man kunne forlænge med to perioder.
Vi har fremsat et forslag, og hvis det var sådan, at fru Ane Halsboe-Larsen virkelig havde ment det, der blev sagt heroppefra, hvorfor stemte Socialdemokratiet så ikke for den forlængelse af dagpengeperioden, som lå i det beslutningsforslag, vi behandlede tidligere på ugen?
Enhedslisten stemte for, fordi de står ved, hvad de har sagt her i den her situation.
Men Socialdemokratiet sagde:
Nej, vi stemmer imod; det skal vi ikke have; vi har taget et andet tiltag med uddannelse; vi har taget et andet tiltag med, at man kan få en eller anden kontanthjælpslignende ydelse.
Men den gruppe er sådan set ude af dagpengesystemet.
Det tænker man ikke over.
Man kører bare videre og siger:
Nej, vi skal have en 2-årsdagpengeperiode; og nu laver vi nogle andre tiltag.
Så står man heroppe og skælder ud på de partier, der har lavet dagpengereformen, og skælder ud over, at den blev gennemført, og argumenterer for, hvorfor man ikke vil være med til at tage tiltag, der hjælper dem, der er ledige.
Jamen tilbuddet om at forlænge det med ½ år var der.
Enhedslisten sagde ja tak til det, de står ved, hvad de har lovet, men Socialdemokratiet og regeringen sagde:
Nej, vi skal have en 2-årig dagpengeperiode; det var det, vi fik ud af det.
Så synes jeg, at det er sådan lidt et mærkeligt hykleri at komme her og skælde ud på os andre.
Dansk Folkeparti støtter faktisk regeringen i de tiltag, der hjælper de ledige, og som regeringen siger hjælper.
Vi støtter de forslag, der kan hjælpe, og vi stemmer ja til det her forslag, vi behandler nu, L 74.
Der er også et par andre forslag, vi stemmer ja til.
Vi synes bare, at når krisen nu har udviklet sig, så skal vi også være med til at kigge på, hvilke muligheder der er, og der har vi så foreslået den her forlængelse af dagpengeperioden.
Vi har sådan set også været klar til at kigge yderligere på det, når vi kommer hen til sommeren, men jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre ud fra de meldinger, der er kommet fra regeringen, om, at man stemmer nej til en yderligere forlængelse af dagpengeperioden.
Jeg ved ikke, om det er passé, men jeg tror måske, at det kan være svært at tage dagpengedebatten op igen og snakke om forlængelse.
Men jeg vil selvfølgelig ikke afvise det eller sige noget om, hvordan hvorledes det forholder sig med det.
Jeg synes egentlig bare, at Socialdemokratiet og SF må gå hjem med en rigtig dårlig smag i munden her til jul.
Radikale står ved, hvad de har sagt hele tiden:
Der skal ikke være nogen dagpengeperiode på over 2 år.
Jeg tror egentlig, at hvis det havde stået til Radikale, så havde den kun været på 1 år.
Men det er det parti, som bestemmer i regeringen.
Det er i hvert fald ikke statsministeren, der bestemmer det her, og det er heller ikke beskæftigelsesministeren.
Det er i hvert fald helt tydeligt, at det er Radikale, der afgør det her.
Det er den regering, som vælgerne har sat ind.
Det kan vi så ikke rigtig gøre noget ved før til næste valg.
Men der må være et eller andet erkendelsesøjeblik i regeringen, hvor den spørger:
Hvad er det egentlig, vi har gang i her?
Man kunne som sagt have fået den her forlængelse igennem, og så havde vi haft ½ år mere, hvor der kunne være blevet arbejdet med situationen.
Man kunne have arbejdet med at skabe beskæftigelse og få de her folk i job, og det kunne have kørt ved siden af de tiltag, som regeringen har taget, og som Dansk Folkeparti støtter.
Der har været alle muligheder for at hjælpe de ledige tilbage på arbejdsmarkedet, og på den måde ville de have haft en ekstra sikkerhed.
Det har de ikke nu.
Det beklager jeg meget.
Jeg synes, at vi i Dansk Folkeparti har gjort, hvad vi kunne her.
Vi støtter i hvert fald regeringen i de tiltag, og vi har forslag om forlængelse af dagpengeperioden.
Men som sagt stemmer Dansk Folkeparti for det forslag, der ligger her, og som kan hjælpe nogle med noget uddannelse, og så må vi håbe, at det er nok.
Det er også et meget stort løfte, der blev givet heroppefra, men det håber jeg altså holder stik, sådan at ikke en eneste af dem, der er faldet ud af dagpengesystemet, mister noget ydelse her i foråret.
Jeg håber virkelig, at det kommer til at holde stik.
Jeg tror selvfølgelig, at Socialdemokratiets ordfører har undersøgt det og sikret i alle ender og kanter, at der ikke vil være nogen som helst, der mister sin ydelse.
Ellers bliver det træls for ministeren at skulle til at forklare, hvorfor der alligevel er nogle, der mister den.
Jeg tror selvfølgelig på det, ordføreren har sagt, nemlig at der ikke er en eneste, der mister sin ydelse, og så må tiden vise, hvordan det kommer til at gå.