Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 58
Offentligt
1189444_0001.png
1189444_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 21. november 2012 stillet mig føl-gende spørgsmål 5 til L 58, efter ønske fra Villum Christensen (LA), som jeg hermedskal besvare.
MinisterenDato: 4. december 2012J.nr. 2012-4668
Spørgsmål 5:”Kan ministeren oplyse, om det er i overensstemmelse med EU's Transparensdirek-tiv, at der ikke er regnskabsmæssig adskillelse hos eludbyderne for den økonomi, dervedrører aftagere af forsyningspligt (bevilling), og kunder under kommercielle aftaler?Ministeren bedes til brug fra besvarelsen indhente Justitsministeriets vurdering afforholdet.”
Svar:Kommissionens direktiv 2006/111/EF af 16. november 2006 om gennemskuelighe-den af de økonomiske forbindelser mellem medlemsstaterne og de offentlige virk-somheder og om den finansielle gennemskuelighed i bestemte virksomheder (heref-ter benævnt transparensdirektivet) indeholder et krav om regnskabsmæssig adskil-lelse for visse virksomheder. De virksomheder, der i henhold til transparensdirektiveter omfattet af kravet om regnskabsmæssig adskillelse, er virksomheder, som enmedlemsstat indrømmer særlige eller eksklusive rettigheder efter TEUF artikel 106,stk. 1, eller som har fået overdraget at udføre tjenesteydelser af almindelig økono-misk interesse efter TEUF artikel 106, stk. 2 (public seviceforpligtelse), og modtagerkompensation for offentlig tjeneste i en eller anden form i tilknytning til sådanne tje-nesteydelser, og som udøver andre aktiviteter.Det følger imidlertid af transparensdirektivets artikel 4, stk. 2, at direktivets krav omsærskilte regnskaber ikke gælder for aktiviteter, som er omfattet af specifikke fælles-skabsretlige bestemmelser, og at kravet er uden indflydelse på medlemsstaternes el-ler virksomhedernes forpligtelser i henhold til traktaten eller sådanne specifikke be-stemmelser.Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles reglerfor det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv 2003/54/EF indehol-der specifikke bestemmelser om regnskabsmæssig adskillelse af elektricitetsvirk-somheders regnskaber. Af direktivets artikel 31, stk. 3, fremgår det, at der inden for
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
elektricitetssektoren alene er en pligt til regnskabsmæssig adskillelse i forhold tiltransmissions- og distributionsaktiviteter, og således ikke i forhold til levering afelproduktet.Da der således findes en specifik sektorregulering på elektricitetsområdet, findertransparensdirektivets krav om regnskabsmæssig adskillelse ikke anvendelse i for-hold til virksomheder, der udøver forsyningspligtvirksomhed, dvs. leverer selve elpro-duktet.Justitsministeriet har oplyst, at det anførte ikke giver ministeriet anledning til be-mærkninger.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard