Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 58
Offentligt
1189440_0001.png
1189440_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 21. november 2012 stillet mig føl-gende spørgsmål 3 til L 58, efter ønske fra Villum Christensen (LA), som jeg hermedskal besvare.
MinisterenDato: 4. december 2012J.nr. 2012-4668
Spørgsmål 3:”Kan ministeren oplyse, om sætningen "at forsyningspligtreguleringen ikke vilstille krav om ændring i forhold til selskabernes kundegrundlag" i ELFOR-aftalenfra 2004 har juridisk bindende virkning i forhold til valg af reguleringsmodel, når for-syningspligten skal ændres grundlæggende? Ministeren bedes til brug frabesvarelsen indhente Justitsministeriets vurdering af forholdet.”
Svar:Det fremgår både af aftalen af 29. marts 2004 mellem den daværende regering(Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti,Socialistisk Folkeparti, Det radikale Venstre og Kristendemokraterne om fremtidssik-ring af energiinfrastrukturen og aftalen af samme dag mellem økonomi- og erhvervs-ministeren og ELFOR, at der skulle gennemføres en mere enkel regulering vedrø-rende forsyningspligt, som skulle harmonere med et velfungerende marked.Det fremgår endvidere enslydende af begge aftaler, at ”Den nye regulering vil ikkestille krav om ændring i forhold til selskabernes kundegrundlag.”Der er tale om en politisk aftale og en aftale med branchen, som skulle afspejle sig ilovgivningen. Aftalen i sig selv er således ikke juridisk bindende.Som følge af aftalerne blev lovgivningen vedrørende forsyningspligten ændret på topunkter med lov nr. 494 af 9. juni 2004 om ændring af lov om elforsyning, lov omnaturgasforsyning og lov om varmeforsyning (Sikring af uafhængighed i den overord-nede infrastruktur, ændring af kapitalbegreber, privat ankenævn på energiforsynings-området m.v.): Prisreguleringen blev forenklet, og forsyningspligtig virksomhed blevfritaget for kravet om selskabsmæssig adskillelse mellem forsyningspligtvirksomhe-den og andre aktiviteter. Med denne lovændring blev ELFOR-aftalen således imple-menteret på dette punkt.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Justitsministeriet har oplyst, at i det omfang den omhandlede ELFOR-aftale fra 2004ikke er juridisk bindende, vil der ikke ud fra den pågældende aftale kunne rejsesspørgsmål i forhold til den påtænkte nye regulering, som følger af lovforslag nr. L 58.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard