Grønlandsudvalget 2012-13
L 56
Offentligt
1193957_0001.png
1193957_0002.png
1193957_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
12. december 2012Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Andreas ChristensenSagsnr.: 2012-0037-0021Dok.:630133
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lov omændring af retsplejelov for Grønland (Ændring af retskredsene i Grønlandm.v.) (L 56), som Folketingets Grønlandsudvalg har stillet til justitsmini-steren den 7. december 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SaraOlsvig (IA).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Grønlandsudvalg vedrørende forslag

til lov om ændring af retsplejelov for Grønland (Ændring af retskred-

sene i Grønland m.v.) (L 56):

”Ministeren bedes oplyse, om Selvstyret har kendt til hørings-svaret fra Grønlands Landsret og Retten i Grønland, jf. L 56 –bilag 5, da Selvstyret behandlede lovforslaget i efteråret, omSelvstyret i givet fald havde nogle bemærkninger til hørings-svaret, da Selvstyret orienterede Justitsministeriet om sin ind-stilling til lovforslaget og desuden bedes præciseret, hvilkeændringer i lovforslaget, høringssvaret gav anledning til.”

Svar:

Justitsministeriet har ikke oplysninger om, at selvstyret skulle have været ibesiddelse af det nævnte høringssvar, da selvstyret på efterårssamlingen2012 behandlede et udkast til lovforslaget.Der henvises endvidere til Justitsministeriets supplerende kommenteredehøringsoversigt af 30. november 2012 vedrørende lovforslaget.Som det fremgår heraf, anføres det bl.a. i høringssvaret fra GrønlandsLandsret og Retten i Grønland, at der er betydelige vanskeligheder med atkunne rekruttere det nødvendige antal faste kredsdommere, der har gen-nemgået den særlige kredsdommeruddannelse, idet kredsen af potentiellekredsdommere er meget lille og har en ugunstig aldersprofil.Som det endvidere fremgår, giver høringssvaret fra Grønlands Landsret ogRetten i Grønland efter Justitsministeriets opfattelse ikke anledning til æn-dringer i lovforslaget.Det fremsatte lovforslag indebærer bl.a., at de nuværende 18 retskredse iGrønland erstattes af 4 nye kredse, som fastlægges med udgangspunkt i degrønlandske kommunegrænser.Baggrunden for denne del af forslaget er, at en ordning med 4 retskredse istedet for de nuværende 18 vil medføre en faglig og kompetencemæssigstyrkelse af kredsretterne og kredsdommerne, idet der ved at samle kreds-dommerne i storkredse skabes grundlag for at etablere et stærkt, inspire-rende og udviklende fagligt miljø blandt kredsdommerne.Med ændringen af retskredsstrukturen vil kredsdommerne fremover ikkesidde hver for sig i de enkelte grønlandske byer. Derimod vil flere kreds-2
dommere sidde samlet med mulighed for at udveksle og indsamle viden ogerfaring fra hinanden.Med den foreslåede regionalisering af retskredsene vil det derfor blive let-tere at rekruttere velkvalificerede, fuldtidsansatte kredsdommere og skabehøj kvalitet i sagsbehandlingen samt acceptable sagsbehandlingstider.Lovforslaget har således bl.a. til formål at skabe en mere langsigtet og sta-bil løsning af rekrutteringsproblemet.Hvis lovforslaget vedtages, vil det i lyset af erfaringerne med den nye rets-kredsstruktur blive overvejet, om problemerne med rekruttering af velkva-lificerede, fuldtidsansatte kredsdommere måtte give anledning til yderlige-re initiativer.Justitsministeriet vil således anmode Rådet for Grønlands Retsvæsen (hvorbåde landsdommeren i Grønland og dommeren ved Retten i Grønland erfaste medlemmer) om at overveje dette spørgsmål.
3