Skatteudvalget 2012-13
L 49 Bilag 14
Offentligt
1189815_0001.png
1189815_0002.png
J.nr. 12-0174303Dato: 4. december 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 49 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, lig-ningsloven, lønsumsafgiftsloven og forskellige andre love (Skattefrita-gelse af avancer af selskabers unoterede porteføljeaktier og forhøjelseaf lønsumsafgiften for den finansielle sektor).Hermed sendes kommentar til henvendelse af 28. november 2012 fra In-vesteringsRådgivning A/S (L 49 – bilag 12).
Holger K. Nielsen/ Susanne Reinholdt Andersen
InvesteringsRådgivning A/Sanfører i henvendelsen, at EU-domstolen har afgjort, at for-mueforvaltning i forbindelse med værdipapirer er momspligtig. Dette betyder ifølge virk-somheden, at denne kommer til at betale både moms og lønsumsafgift med den konkurren-cemæssige belastning dette giver i forhold til udenlandske leverandører og bankernes inve-steringsforeninger. Virksomheden anbefaler derfor, at lønsumsafgiften afskaffes eller, atmomssatsen for finansielle ydelser nedsættes til 1 %.Virksomheden anbefaler endvidere, at alle institutter for kollektiv investering i værdipapi-rer behandles ens momsmæssigt.
Kommentar:Lønsumsafgift betales bl.a. af virksomheder, der mod vederlag leverer varer og ydelser, der ermomsfritaget i henhold til momslovens § 13, stk. 1, nr. 10-11, hvilket omfatter forsikringsakti-viteter og finansielle aktiviteter.Det er korrekt, at EU-domstolen har afsagt dom i sag C-44/11, Deutsche Bank AG, og heri ud-talt, at ydelser, der består i, at en virksomhed træffer selvstændig beslutning vedrørende køb ogsalg af værdipapirer og udfører disse beslutninger i kundens navn og for dennes regning,momsmæssigt vil udgøre en enkelt økonomisk ydelse, og denne enkelte ydelse vil være moms-pligtig.I det omfang dommen fra EU-domstolen vil få den konsekvens, at ydelser, der hidtidigt har væ-ret omfattet af momsfritagelsen, nu vil blive anset for momspligtige, vil denne del af virksom-hedernes aktiviteter ikke være omfattet af lønsumsafgiftspligten.Det forventes derfor ikke, at EU-domstolens dom vil kunne medføre, at virksomheder kommertil at skulle opkræve moms af ydelser, og samtidig skulle svare lønsumsafgift af aktiviteten.Endelig bemærkes det, at alle investeringsforeninger og andre institutter for kollektiv investe-ring i værdipapirer (investeringsinstitutter) omfattet af UCITS-direktivet anses som investe-ringsforeninger i momsmæssig forstand, hvorfor de behandles ens momsmæssigt.
Side 2