Forsvarsudvalget 2012-13
L 45 Bilag 10
Offentligt
1180619_0001.png
1180619_0002.png
1180619_0003.png
1180619_0004.png
Til lovforslag nr.L 45
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 00. november 2012
2. udkast til(Ændringsforslag fra EL og forsvarsministeren)
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om Statens Istjeneste(Nyordning af Statens Istjeneste og etablering af et beredskab for isbrydning i de danske farvande)[af forsvarsministeren (Nick Hækkerup)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. Enhedsli-stens medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr.1 og 2. Forsvarsministeren har stillet ændringsforslag nr. 3.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 26. oktober 2012 og var til1. behandling den 2. november 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Forsvarsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 25. oktober 2012 sendte forsvarsministe-ren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Danmarks Skibsmæglerforening,Danmarks Rederiforening,Danske Havne,DI/Transport,Esbjerg HavnHanstholm Havn,Hirtshals Havn ogThyborøn Havn.Forsvarsministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har følgende mundtligt over for udvalget rede-gjort for deres holdning til lovforslaget:Danmarks Skibsmæglerforening,Danmarks Rederiforening,Danske Havne ogDI/Transport.SpørgsmålUdvalget har stillet 13 spørgsmål til forsvarsministeren tilskriftlig besvarelse, hvoraf ministeren har besvaret 12, mens1 spørgsmål forventes besvaret inden 2. behandling.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tids-punktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret medmedlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til atkomme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænk-ningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(EL), tiltrådt af <>:
DokumentIdJournalnummer
2
Til § 11)I den undernr. 7foreslåede§ 5affattesstk. 3således:»Stk. 3.Det i stk. 1 og 2 nævnte beredskab for isbrydningi visse danske farvande finansieres af staten.«[Staten overtager finansieringen af isbrydningsberedskabet]2)I den undernr. 9foreslåede§ 8indsættes som stk. 2:»Stk. 2.Ved indchartring af isbrydningsmateriel, jf. stk. 1,er det en betingelse, at leverandøren sikrer besætningen påde pågældende fartøjer løn, arbejdstid og andre arbejdsvil-kår, som ikke er mindre gunstige, end hvad der fremgår afgældende danske kollektive overenskomster.«[Betingelse om at følge danske løn- og ansættelsesvilkår]Afforsvarsministeren,tiltrådt af <>:Til § 33)Paragraffen affattes således:»§ 3Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.«[Præcisering af at Færøerne og Grønland ikke er omfattet afloven]BemærkningerTil nr. 1Hensigten med ændringsforslaget er, at staten overtagerfinansieringen af isbrydning i de danske farvande frem for atpålægge godsskibstransporten en belastende udgift. Gods-skibstransport er mere miljøvenligt end lastbiltransport pålandevejene, og bør derfor ikke belastes af en udgift, som
landevejstransporten ikke er udsat for. Landevejstransportenafholder således ikke de udgifter, som det offentlige brugerpå saltning og vintervedligeholdelse af de danske veje, ogEnhedslisten mener, at godsskibstransporten på samme må-de ikke skal betale for isbrydning.Til nr. 2Enhedslisten lægger vægt på, at der ikke sker løndum-ping, når det offentlige overdrager opgaver til andre aktører.Derfor foreslås det, at det præciseres, at det kun er isbryd-ningsmateriel fra leverandører, der sørger for, at deres be-sætninger har løn- og arbejdsvilkår, svarende til minimumde danske, der kan indchartres til isbrydning i danske far-vande. I praksis tænkes bestemmelsen udmøntet således, atindehaveren af en tilladelse efter påbud fra forsvarsministe-ren skal indsende dokumentation for, at virksomheden giversine besætninger løn- og arbejdsvilkår, som ikke er mindregunstige end de, der findes i de kollektive overenskomsterpå det pågældende område.Til nr. 3Ændringsforslaget er foranlediget af udtalelser fra de fær-øske og grønlandske myndigheder. De færøske myndighe-der har således præciseret, at der ikke findes anordnings-hjemmel for at sætte loven i kraft for Færøerne, hvorfor an-ordningshjemmelen anbefales slettet. De grønlandske myn-digheder bemærker, at lovforslaget ikke gælder for Grøn-land, herunder grønlandske farvande. Det skal bemærkes, atDen Grønlandske Istjeneste ressortmæssigt hører hjemmeunder Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Som følge afudtalelserne fra de færøske og grønlandske myndighederpræciseres det, at loven ikke omfatter Færøerne og Grøn-land.
Annette Lind (S)nfmd.Bjarne Laustsen (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S) Karin Gaardsted (S)Trine Bramsen (S) Marianne Jelved (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Nadeem Farooq (RV) Ole Sohn (SF)Jonas Dahl (SF) Nikolaj Villumsen (EL) Christian Juhl (EL) Sara Olsvig (IA) Doris Jakobsen (SIU)Gitte Lillelund Bech (V) Jakob Ellemann-Jensen (V) Peter Juel Jensen (V) Karsten Lauritzen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V)Karsten Nonbo (V)fmd.Troels Lund Poulsen (V) Hans Christian Thoning (V) Marie Krarup (DF) Martin Henriksen (DF)Søren Espersen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Lene Espersen (KF)Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 45Bilagsnr.123456789TitelHøringssvar og høringsnotat, fra forsvarsministerenHenvendelse af 28/10-12 fra Hirtshals Havn m.fl.Henvendelse af 31/10-12 fra Danske HavneTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetRapport vedrørende omlægning af Statens IstjenesteHenvendelse af 8/11-12 fra Danmarks SkibsmæglerforeningHenvendelse af 9/11-12 fra Danske Havne, Danmarks Skibsmægler-forening, DI Transport og Danmarks Rederiforening1. udkast til betænkningÆndringsforslag fra forsvarsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 45Spm.nr.123TitelSpm. om kommentar til henvendelse fra Hirtshals Havn m.fl., til for-svarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 31/10-12 fra Danske Havne,til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan garantere, at lovforslaget vil medføre, at is-brydning i de danske farvande bliver billigere og kommer til at foregåmed den samme driftssikkerhed som hidtil, til forsvarsministeren, ogministerens svar herpåSpm., om ministeren kan garantere, at lovforslaget ikke vil medføreløndumping pga anvendelse af udenlandsk arbejdskraft på de fartøjer,der kommer til at udføre isbrydning i de danske farvande, til forsvars-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor den mere miljøvenlige skibstrafik skal være med tilat betale for isbrydning, når den miljøskadelige lastbiltrafik ikke bi-drager til saltning af de danske veje, til forsvarsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om ministeren er indstillet på at imødekomme indsigelserne fravestkysthavnene, således de ikke bliver stillet dårligere end hidtilm.h.t. betalingen for isbrydning i de danske farvande, til forsvarsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 8/11-12 fra Danmarks Skibs-mæglerforening, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 9/11-12 fra Danske Havne,Danmarks Skibsmæglerforening, DI/Transport og Danmarks Rederi-forening, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan bekræfte, at det var en enig bestyrelse fraDanske Havne, der tiltrådte den foreslåede finansieringsmodel i L 45,til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren, i forbindelse med udarbejdelse af L 45, aktivthar taget stilling til, at vestkysthavnene fremadrettet skal bidrage til fi-
4
5
6
78
9
10
4
11
12
13
nansieringen af isbrydning, til forsvarsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvor ideen med, at vestkysthavnene fremadrettet skal bidra-ge til finansieringen af isbrydning er opstået, til forsvarsministeren, ogministerens svar herpåSpm., om ministeren forventer, at de 7 øre i afgift pr. ton gods, somhavneadministrationerne skal betale, vil blive overført til rederierne,der besejler havnene, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange danske havne, der er lige så isfri som vestkyst-havnene, der alligevel har bidraget til den tidligere ordning og hvormeget de har bidraget med, til forsvarsministeren, [og ministerens svarherpå]