Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 227
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 20. juni 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSEBSags nr.: 1302785Dok nr.: 1244267
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 18. juni 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 102 (L 227 – forslag til lov om ændring af sundhedslo-ven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet (Æn-dring af rammerne for almene medicinske ydelser m.v. i praksissektoren, her-under styrkelse af regionernes planlægnings- og styringsmuligheder, ensartetkvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)) som hermedbesvares.Spørgsmål nr. 102:’’Ad svaret på spørgsmål 93Indebærer det som svar fremsendte ændringsforslag, at regionen først skalafprøve om der er en eksisterende praktiserende læge, der vil tage et ledigtydernummer før regionen sender det i udbud ,jf. § 227, stk.3? Hvis svaret ernej udbedes teknisk bistand til en ændring der sikrer, at alment praktiserendelæger har fortrinsret til overdragne, nye eller opkøbte ydernumre.”Svar:I første punktum i spørgsmålet henvises til, at det skal afprøves om ”en eksi-sterende [min understregning] praktiserende læge” vil tage et ledigt ydernum-mer, hvorimod der i andet punktum anføres, at ”alment praktiserende læger”skal have fortrinsret til ydernumre. Det fremgår således ikke entydigt, om dermenes læger, der allerede virker efter overenskomst, jf. § 227,stk. 1, eller omder refereres til alle læger, der virker eller ønsker at virke under overenskom-sten.Det skal i den forbindelse bemærkes, at det følger af bemærkningerne til lov-forslaget, at terminologien ”praktiserende læge” både finder anvendelse for delæger, der virker efter overenskomst, jf. sundhedslovens § 227, stk. 1 (herun-der for ansatte læger i disse praksis), og for de læger, der virker i praksis, somer etableret i henhold til § 227, stk. 3 (drift af praksis på baggrund af udbud) ogi praksis i henhold til § 227, stk. 5 og 6 (klinikker som regionerne driver).I nedenstående udkast til ændringsforslag lægges det til grund, at det medændringsforslaget skal sikres, at alment praktiserende læger, der ønsker atpraktisere i henhold til overenskomst, jf. § 227, stk. 1, har fortrinsret til over-dragne, nye eller opkøbte ydernumre.Det lægges endvidere til grund, at den ændring, som følger af ændringsforsla-get, som blev fremsendt med besvarelsen af spørgsmål 93, ønskes opretholdt.Jeg fremsender hermed det ønskede ændringsforslag:
”Ændringsforslagtil forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov
om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet (L 227)
Side 2
(Ændring af rammerne for almene medicinske ydelser m.v. i praksissektoren,herunder styrkelse af regionernes planlægnings- og styringsmuligheder, ens-artet kvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.)
Ændringsforslag
Af […], tiltrådt af […]Til § 1x)
Den undernr. 12foreslåede§ 227, stk. 3,affattes således:”Stk.3.Hvis det ikke har været muligt at afsætte et ydernummer til en læge,som vil praktisere i henhold til stk. 1, 1. pkt., jf. stk. 2, kan regionen i tilfælde aflægemangel udbyde drift af praksis, som hidtil har leveret almen medicinskeydelser til gruppe 1-sikrede personer, jf. stk. 1, 1. pkt., jf. § 60, stk. 1, og hvorregionsrådet har fået overdraget ydernummeret. Regionsrådet kan desudenunder iagttagelse af de i 1. pkt. anføre betingelser udbyde drift af praksis ved-rørende nye ydernumre, som regionsrådet har oprettet samt som led i praksis-planlægningen, opkøbe eksisterende ydernumre fra læger, der har ønsket atsælge, og udbyde driften af disse praksis.[Præcisering af adgangen til at anvende visse organiseringsformer]
BemærkningerDen foreslåede affattelse af bestemmelsen indebærer, at alment praktiserendelæger, der ønsker at virke efter overenskomst, jf. lovens § 227, stk.1, får for-trinsret til overdragne, nye eller opkøbte ydernumre. Det præciseres desuden,at adgangen til at etablere praksis efter udbud eller etablere midlertidige regi-onsdrevne praksis alene vil være mulig i tilfælde af lægemangel. Ved læge-mangel forstås i den forbindelse, at patienterne i det berørte område ikke kantilmeldes en almen lægepraksis, der drives på sædvanlige overenskomst-mæssige vilkår. Der kan fx være tale om, at praksis i patientens lokalområdehar lukket for tilgang af nye patienter, eller at det ikke har været muligt at be-sætte et ydernummer, der er blevet ledigt.”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Sven Erik Bukholt