Miljøudvalget 2012-13
L 222
Offentligt
1259315_0001.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-44000-00021Den 11. juni 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 4. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 11 til L 222 forslag til lov omændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. (Betalingsstruktur forvandafledningsbidrag, bemyndigelse til opgørelse af særbidrag for behandling af særlig forurenet spildevandm.v.), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 11 (L 222)

Mener ministeren ikke, det er uheldigt, at indførelsen af trappemodellen reducerervirksomhedernes motivation til at rense og genbruge spildevand?

Svar

Betalingsstrukturen har medvirket og vil fortsat medvirke til, at vandforbrugerne har fokus påvandbesparende initiativer. Dette skyldes bl.a., at spildevandsprisen i dag er en af de højeste i Europa. Selvefter indførelse af lettelser til de store vandforbrugende virksomheder som følge af trappemodellen vil derhos disse virksomheder stadig være et væsentlig økonomisk incitament til vandbesparelse.Med trappemodellen omfordeles spildevandsudgifterne, hvorved incitamentet til vandbesparelser samlet setbevares. Ses der isoleret på de store vandforbrugere vil indførelsen af trappemodellen påvirke incitamentettil vandbesparelser, således som nærmere beskrevet i lovforslagets afsnit om konsekvenser for miljøet.Det er dog vigtigt også at huske på, at de store vandforbrugeres andel af det samlede vandforbrug i Danmarker på omkring 8 pct., og at hovedparten af vandforbruget således ligger hos de mindre vandforbrugere.For de store vandforbrugere forventes det desuden, at der kan blive fastsat bindende krav omvandeffektivitet. Det kan ske via de regler, som er fastsat i Danmark som led i gennemførelsen af direktivetom industrielle emissioner, herunder via vedtagelsen af bindende beslutninger vedrørende anvendelse afBAT.
Pia Olsen Dyhr
/
Mads Leth-Petersen