En af de ting, som jeg faktisk tror alle i Folketinget er enige om var en god bedrift, som nu afdøde hr.
Svend Auken nåede at komme igennem med, var, da han fik lavet en kolonihavelov.
Det var, fordi han med den lov fik sikret en række nye rettigheder for kolonihaveejerne i det her land, og dermed, kan man sige, fik skabt nogle rigtig gode betingelser for, at kolonihaver også kunne eksistere i fremtiden.
Og det synes jeg faktisk var rigtig flot og godt.
Altså, jeg kan huske, at i sidste uge – var det vist – var det meget vigtigt for nogle politiske partier at få sommerhuse med som noget, man kunne få tilskud til, hvis der skulle laves renoveringer.
Af en eller anden grund var der ingen, der tænkte på kolonihavehuse, og det er vi selvfølgelig mange der er kede af, selv om vi i øvrigt er imod den ordning.
Men det siger bare lidt om, at kolonihaver måske kommer til som det sidste, og det gør de måske, fordi kolonihavehuse, selv om de ikke er, præcis hvad de var i min barndom – og heldigvis for det, når man skal bo i dem i nogle måneder om året – så nok alligevel er sådan noget, hvor den sociale balance, i forhold til hvem der har dem, alligevel peger meget på, at det er de økonomisk dårligt stillede.
Derfor var det jo også en så alvorlig sag, da statsforvaltningen i hovedstadsområdet nåede frem til, at man skulle opkræve markedsleje, for det havde man ikke gjort tidligere.
Jeg ved ikke, om der er nogen kommuner, hvor man har gjort det, men jeg kender ikke nogen eksempler på det.
Men hvis man skulle til at opkræve markedsleje, ville det jo betyde en markant fordyrelse, og dermed ville det formentlig betyde, at rigtig mange – særlig de økonomisk dårligt stillede – ville få meget svært ved at have kolonihaver.
Og jeg ved godt, at det strider mod markedsprincipper og sikkert også mod en række liberalistiske dogmer, at kommunerne stiller noget til rådighed for borgerne billigere end det, det koster på markedet, men det er nu ikke helt usædvanligt.
Altså, vi betaler jo heller ikke fuld pris for folkeskole og daginstitutioner og den slags, og sådan set synes jeg heller ikke, man skal det for kolonihaver.
Så jeg synes, at det lovforslag, som fremsættes her i dag, løser et akut problem, som jeg sådan set også mener jeg har været i en eller anden dialog med en tidligere miljøminister fra Venstre om skulle løses.
Og der var ingen afvisning dengang.
Der skete godt nok ikke noget, og det gik meget langsomt, men det troede jeg dengang bare var udtryk for, at det i al almindelighed gik langsomt, når noget skulle igennem Miljøministeriet under en Venstreminister.
Nu kan jeg forstå, at det er, fordi man principielt er imod det, og det er der så ikke noget at gøre ved.
Men jeg synes i hvert fald, det er rigtig godt, at vi nu får det her lovforslag igennem.
Så sker der nogle andre, mindre ændringer, som jeg også synes er rigtig fornuftige.
Det er klart, at når kommunen stiller noget til rådighed på nogle gunstige vilkår, skal man selvfølgelig sikre sig, at det tildeles borgerne efter nogle gennemskuelige regler og kriterier, og derfor er det med at have åbne ventelister jo en rigtig god idé.
Jeg har forstået, at der fra nogens side har været noget beklagelse over, om det nu skulle være nødvendigt, og om det ikke gav unødvendigt bureaukrati.
Og der kan man jo sige, at det er sådan, at kommunerne kan tilrettelægge det, som de vil, og at det nok i hovedstadsområdet er rigtig vigtigt at have åbne ventelister, for det er der, hvor der er meget, meget lange ventelister, og hvor man også godt kunne have en mistanke om at der en gang imellem sker noget betaling, som ikke er i helt i overensstemmelse med reglerne.
Der er det godt at have åbne ventelister, og andre steder, hvor man ikke har de problemer, kan man måske spare det væk.
Jeg synes også, at det med at få ikkevarige haver flyttet over som varige er en god ting at skabe nogle bedre vilkår for.
Så er der en enkelt ting, som ikke er med i det her lovforslag, og jeg ved heller ikke, om det hører hjemme her.
Men det er i hvert fald en ting, som jo bliver diskuteret meget, og det er, hvordan man skal håndtere spørgsmålet omkring kloakering af kolonihaver.
Det er jo en miljømæssigt væsentlig problemstilling, det er der overhovedet ingen tvivl om, og derfor skal det jo håndteres på forsvarlig vis, men økonomisk kan det også være en besværlig ting.
Så jeg vil i hvert fald i udvalgsarbejdet spørge lidt ind til, om miljøministeren har nogen som helst tanker om, hvordan og hvorledes man kan være med til at løse det her problem, hvis man kan det ud fra en statslig synsvinkel.
Så skal jeg bare slutte af med at sige, at ministeren da kan være glad for, at hun er startet med at have en forholdsvis nem sag.
Jeg har sjældent hørt hr.
Jørn Dohrmann være så venlig i sin tale til miljøministeren i den nuværende regering, som han var i dag.
Det lød næsten, ligesom det gjorde i gamle dage, når han skulle tale miljømilliarderne op.
Men det er jo en god sag at starte på, synes jeg.