Jeg vil godt sige tak for den brede tilslutning, der er til revision og forbedring af en rigtig vigtig ungdomsuddannelse, nemlig STU'en for unge med særlige behov.
Det har også været tydeligt at høre her fra talerstolen, at det er en uddannelse, som mange har et stort hjerte for – og med rette, fordi der er en gruppe af unge, som, hvis vi ikke havde STU'en, vil have rigtig svært ved at finde et uddannelsestilbud, der er skræddersyet til dem, sådan at de også får flest mulige livschancer bagefter.
Der har været rejst nogle konkrete spørgsmål, ikke mindst fra Enhedslistens side, som har gjort, at Enhedslisten som det eneste parti har valgt ikke at støtte lovforslaget.
Jeg vil dog opfordre Enhedslisten til alligevel at genoverveje det, for som jeg hørte de spørgsmål, som Enhedslisten stillede, er det her faktisk noget, der er taget højde for.
Det drejer sig bl.a.
om det spørgsmål, som fru Rosa Lund rejste om vejledning.
Det er altså sådan, at den vejledning, der tilbydes, er fuldstændig den samme som tilbydes andre i vejledningsloven, og derfor vil jeg opfordre Enhedslisten til at stille udvalgsspørgsmål, sådan at det, man måtte være i tvivl om, kan blive præciseret.
Det samme gælder det spørgsmål, som Enhedslisten rejste og var i debat om her fra talerstolen, nemlig om det nu er det rigtige, om man
kan
eller man
skal
afklares, altså om det er bedre også her at tage individuel stilling.
Jeg tror, at det, der i virkeligheden er nøgleordet for den her uddannelse, er, at det netop er en individuelt tilrettelagt ungdomsuddannelse, fordi den er for unge, der har mange forskellige udfordringer og støttebehov alt efter, hvor de er i livet, og hvad de har med sig af handicap.
Og derfor er hele nøglen, hvordan man får skruet forløb sammen, sådan at de bedst muligt får en uddannelse, hvor der selvfølgelig også skal være progression, som der også blev spurgt til.
For det her har nemlig det mål at klæde dem på til at klare sig bedre efter STU'en.
Det her er en uddannelse, som igennem årene er blevet fulgt tæt, både da den blev etableret og senere.
Der er mange, der har interesse for den, og jeg mener, at det ville være fantastisk, hvis vi kunne nå i mål med, at der var en bred opbakning hele vejen rundt.
Der skal dermed lyde en opfordring til dem, der har været i tvivl, om at spørge til det, for vi har gjort os umage og diskuteret det i en meget bred kreds af partier.
Dermed også en særlig tak til Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti for de drøftelser, der har været, om, hvordan vi kan følge loven helt til dørs sammen, sådan at der ikke alene kommer de konkrete forbedringer, som er blevet ridset op her fra ordførerne, men også de nye elementer, vi har tilføjet, nemlig det at sikre, at vi sammen med KL nu får igangsat en analyse af praksis i Klagenævnet for Specialundervisning i forhold til afgræsning af målgruppen, som der også er blevet spurgt til.
For det er nemlig vigtigt, at der er en så præcis målgruppeafgrænsning som muligt.
Igen skal man huske, at det her er en gruppe af unge, som har meget forskellige forudsætninger.
Men det er vigtigt med så præcis en afgrænsning som muligt, for kan en ung klare en ordinær ungdomsuddannelse, er det selvfølgelig det bedste tilbud for den unge.
Som et led i den analyse, vi vil igangsætte med KL af praksis i Klagenævnet for Specialundervisning, vil vi også kigge på mulighederne for bedre dokumentation for, at den unge er i målgruppen for den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse.
Jeg vil også tage kontakt til KL for at drøfte, hvordan kvaliteten og udbyttet af de unges uddannelsesforløb kan højnes inden for de eksisterende rammer, for igen er det meget forskellige måder, man har valgt at skrue tilbud sammen på, som bl.a.
også den radikale ordfører pegede på.
Det er nemlig utrolig vigtigt, at vi får sikret højst mulig kvalitet – igen med udgangspunkt i de meget forskellige unge.
STU'en er jo et relativt nyt uddannelsestilbud, og derfor vil jeg også tage initiativ til, at den evalueres igen om 4 år, sådan at der kommer en evalueringsrapport den 1.
august 2017, så vi igen har mulighed for at kigge på, om ikke alene de justeringer, som et bredt flertal i Folketinget bakker op om nu, men også de kvalitetsdrøftelser, vi tager med KL, og diskussionerne om en mere præcis målgruppeafgrænsning kan komme med i evalueringsrapporten.
Så vil jeg selvfølgelig – det er utrolig vigtigt i forbindelse med den her uddannelse – også sikre, at de relevante organisationer bliver inddraget, for det er jo dem, der har fingeren på pulsen i forhold til, at tilbuddet er så godt som muligt for lige præcis de unge, som de repræsenterer.
Så vil jeg også bare understrege – som jeg er utrolig glad for, og som flere har nævnt her fra talerstolen under diskussionen om forsørgelsesgrundlag – at man i en anden aftalekreds end denne i forbindelse med kontanthjælpsreformen har løst det, som en række af handicaporganisationerne har peget på med rette, nemlig at det har været et problem, at mange af de unge, som er på STU'en, er på kontanthjælp.
Det har betydet, at de, når de var startet, skulle bruge deres formue, deres børneopsparing, før de kunne få den ydelse, de havde ret til.
Det er blevet ændret nu, sådan at det behøver de ikke at gøre, for det skal selvfølgelig være sådan, at når man er på STU'en, skal man have en mulighed for at være på den uddannelse på lige vilkår med andre unge, der er på en uddannelse.
Og deres børneopsparing og formue bliver heller ikke fraregnet, før de kan modtage den SU, som man får på de øvrige ungdomsuddannelsesveje.
Men igen:
Tusind tak for den brede opbakning; jeg tror nemlig, det er rigtig vigtigt, at vi i fællesskab vil følge den til dørs, fordi det er en rigtig vigtig uddannelse.
Tak.