Indfødsretsudvalget 2012-13
L 211
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
31. maj 2013IndfødsretskontoretHelle Sidenius2012-9301-0003794454
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 til lovforslag om indfødsretsmeddelelse (L 211), som Folketingets Indfødsretsudvalg har stillet til ju-stitsministeren den 30. maj 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske framedlem af Folketinget Christian Langballe (DF).
Morten Bødskov/Jesper Jarnit
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 5 til lovforslag om indfødsrets meddelelse (L 211):
”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt det er i overensstemmelsemed Grundlovens § 44, stk. 1, hvorefter ” Ingen udlænding kanfå indfødsret uden ved lov”, at justitsministeren har nægtet fol-ketingsmedlemmer oplysninger, som er væsentlige for Folke-tingets stillingtagen til lovforslaget.”Svar:
Det følger af § 21 i cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september 2008 om na-turalisation, at hvis justitsministeren meddeler, at det af Politiets Efterret-ningstjeneste vurderes, at en ansøger kan være til fare for landets sikker-hed, forelægges sagen for Folketingets Indfødsretsudvalg med indstillingom udelukkelse af den pågældende fra optagelse på et lovforslag om ind-fødsrets meddelelse i en nærmere angiven periode.Sager, hvor en person omfattet af FN’s konvention om begrænsning afstatsløshed eller FN’s Børnekonvention af Politiets Efterretningstjenestevurderes at kunne være til fare for landets sikkerhed, forelægges for Folke-tingets Indfødsretsudvalg med henblik på udvalgets stillingtagen til, omansøgeren skal optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse. Derhenvises i den forbindelse til Justitsministeriets breve af 9. november 2011(Alm. del, bilag 7) og af 29. februar 2012 (Alm. del bilag 41) til Folketin-gets Indfødsretsudvalg samt Justitsministeriets besvarelse af 1. maj 2012 afspørgsmål nr. 32 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg.Forelæggelsen – som sker forud for fremsættelsen af det pågældende lov-forslag – vil til brug for Indfødsretsudvalgets stillingtagen til sagen inde-holde en beskrivelse af den konkrete sags omstændigheder. Forelæggelsenindeholder ikke den pågældende persons navn eller, hvilke omstændighe-der der gør, at Politiets Efterretningstjeneste har vurderet, at den pågæl-dende kan være til fare for statens sikkerhed.I forbindelse med forelæggelse af en sag for Indfødsretsudvalget, hvor Po-litiets Efterretningstjeneste har vurderet, at en person, der er omfattet afFN’s konvention om begrænsning af statsløshed eller FN’s Børnekonven-tion, kan være til fare for landets sikkerhed, gør Justitsministeriet endvide-re opmærksom på de relevante konventionsmæssige forpligtelser.
2
Det er Justitsministeriets opfattelse, at den ovenfor beskrevne fremgangs-måde ikke kan antages at være i strid med grundlovens § 44.
3