Færøudvalget 2012-13
L 210 Bilag 1
Offentligt
1238033_0001.png
1238033_0002.png
16. april 2013

Høringsnotat ad L 210 – Forslag til ændring af lov om en

investeringsfond for Færøerne m.v. (Nedbringelse af fondens

egenkapital til dækning af omkostninger til bortskaffelse af

sprængstof ved Vágar Lufthavn)

1. Indledning

Lovforslaget har til formål at tilvejebringe hjemmel til at nedbringeInvesteringsfonden for Færøernes egenkapital til dækning afomkostninger til bortskaffelse af sprængstof ved Vágar Lufthavn.De færøske myndigheder overtog i sommeren 2007 Vágar Lufthavn ogansvaret for driften. I forbindelse med overtagelsen af lufthavnen blev detaftalt, at der skulle gennemføres omfattende moderniserings- og forbed-ringsarbejder af lufthavnen. Den nødvendige kapital til opdatering aflufthavnen blev tilvejebragt ved, at egenkapitalen i Investeringsfonden forFærøerne blev nedbragt med 365 mio. kr., jf. lov nr. 350 af 18. april2007.I forbindelse med det aktuelle anlægsarbejde er der fundet sprængstof,som hidrører fra en udbygning af lufthavnens landingsbane tilbage i1978-80. Dette sprængstof udgjorde en sikkerhedsmæssig risiko iforbindelse med den igangværende udbygning og er derfor blevetbortskaffet. Omkostningerne til bortfjernelse af sprængstoffet er ikkeindgået i beregningerne af omkostningerne forbundet med udbygning iforbindelse med overdragelsen i 2007.

2. Fremkomne bemærkninger

Udkast til lovforslag har været i sendt høring hos Investeringsfonden forFærøerne. Endvidere har forslaget i overensstemmelse medhjemmestyrelovens § 7 været forelagt for de færøske myndigheder tiludtalelse.Der er modtaget svar fra Investeringsfonden for Færøerne og det færøskeFinansministerium (Fíggjarmálaráðið).Transportministeriet har ingen bemærkninger til lovforslaget.Det færøske Finansministerium refererer i sit svar til enmeningsudveksling om finansieringen af udbygningen og opdateringen afVágar Lufthavn mellem ministeriet og Investeringsfonden (vedlagt som
2/2
bilag til ministeriets høringssvar). Ifølge Investeringsfonden erbortskaffelsen af sprængstoffet allerede udført og betalt. Dette erfinansieret af nedkapitaliseringen på 365 mio. kr. fra 2007.Investeringsfonden anfører, at det ikke er muligt at nedkapitalisere togange til én udgift. Samtidig gør Investeringsfonden gældende, atudbygningen af lufthavnen har været større, end hvad der oprindelig varaftalt i forbindelse med nedkapitaliseringen i 2007, hvilket har ført tilbetydelige meromkostninger. Investeringsfonden mener derfor, at enyderligere nedkapitalisering af fonden vil gå til merudbygning aflufthavnen.Finansministeriet oplyser, at Færøernes Landsstyre ikke er enig i de afInvesteringsfonden anførte synspunkter om, at der ikke er berettigetgrundlagfordenforeslåedeyderligerenedbringelseafInvesteringsfondens egenkapital. Finansministeriet henviser tillagtingsloven om at lægge virksomheden Vágar Lufthavn ind i VágarLufthavn A/S. Af bemærkningerne til loven fremgår det, at de 365 mio.kr., som Investeringsfonden blev nedkapitaliseret med, skal indskydessom aktiekapital i Vágar Lufthavn A/S, og at beløbet er tilstrækkeligt tilblandt andet at forlænge flybanen med 1600 meter og udbyggeterminalen. Ministeriet bekræfter, at udbygningen af lufthavnen har væretstørre, end hvad der oprindelig var planlagt. Det blev besluttet, fordimerudbygningen kunne holdes indenfor rammerne af de 365 mio. kr., oglagtingsloven blev i 2009 ændret for at afspejle dette. Ministeriet oplyservidere, at resterne af sprængstof først blev opdaget i forbindelse medudbygningen af lufthavnen, og at man ikke havde kendskab til det, da detFærøske Landsstyre overtog lufthavnen.Finansministeriet anfører på den baggrund, at den igangværendeudbygning af lufthaven og bortfjernelse af sprængstoffer er to forskelligeprojekter, som har særskilte omkostninger. Finansministeriet har ikkeyderligere bemærkninger til lovudkastet.Investeringsfonden for Færøerne anfører dog i sit eget høringssvar, athvis der gennemføres lovændringer for fonden, vil bestyrelsen naturligvissørge for, at fonden opfylder alle sine pligter, også efter mulige nyelovregler.

3. Koordinering af lovprocessen

Det er oplyst fra det færøske Finansministerium, at Lagtingsadministration finder det hensigtsmæssigt, at der sker en parallelbehandling i Folketing og Lagting. Sagen vil derfor blive behandlet somen hastesag i Lagtinget.