Retsudvalget 2012-13
L 202
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
2. maj 2013ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2013-0037-0042756192
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov omændring af lov om Bruxelles I-forordningen om retternes kompetence m.v.(L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den23. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Nanna Skau Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Bru-
xelles I- forordningen om retternes kompetence (L 202):
”Vil ministeren bekræfte, at de personer mod hvem, der anmo-des fuldbyrdelse overfor, i fremtiden vil have de samme mu-ligheder for at komme med indsigelser overfor en beslutningom fuldbyrdelse af retsafgørelser, som de har i dag?”
Svar:
I tilknytning til afskaffelsen af eksekvaturproceduren er der i den omarbej-dede forordning bl.a. indført en mulighed for, at skyldneren kan anmodeom, at fuldbyrdelsen af en retsafgørelse allerede i første instans – hvilket iDanmark vil sige fogedretten – skal afslås under henvisning til en af de iforordningen anførte afslagsgrunde, jf. artikel 46, jf. artikel 45.Efter forordningens artikel 41, stk. 2, kan fuldbyrdelse af en retsafgørelseendvidere afslås under henvisning til en af de grunde til afslag, der findes inational lovgivning, for så vidt som de ikke er uforenelige med de i artikel45 omhandlede grunde.Fogedretten i Danmark kan således efter anmodning fra rekvisitus (dvs.den part mod hvem, der anmodes om fuldbyrdelse), afslå at fuldbyrde enretsafgørelse bl.a. under henvisning til, at retsafgørelsen åbenbart stridermod grundlæggende retsprincipper (ordre public), at rekvisitus ikke harværet indkaldt behørigt, da sagen blev behandlet i domsstaten, eller at rets-afgørelsen f.eks. er forældet, jf. herved retsplejelovens § 501 om mulighe-den for at rejse indsigelse mod grundlaget for fuldbyrdelsen.Under den gældende eksekvaturprocedure skal fogedretten alene vurdereretsafgørelsens ægthed, samt om den fornødne attest fra domsstaten fore-ligger. Fogedretten træffer herefter (som ”1. trin”) afgørelse om, at doms-statens retsafgørelse er eksigibel, hvorefter retsafgørelsen som udgangs-punkt (som ”2. trin”) kan fuldbyrdes i Danmark.Indsigelser om, at retsafgørelsen eksempelvis åbenbart strider mod grund-læggende retsprincipper, kan under den gældende eksekvaturprocedureførst prøves af appelinstansen, hvilket i Danmark vil sige landsretten, hvisrekvisitus kærer fogedrettens afgørelse om eksigibilitet.
2