Miljøudvalget 2012-13
L 20 Bilag 6
Offentligt
1181277_0001.png
1181277_0002.png
1181277_0003.png
Til lovforslag nr.L 20
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Miljøudvalget den 00. november 2012
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse(Ændring af godtgørelsesordningen i forbindelse med boringer)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. ÆndringsforslagMiljøministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforsla-get.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 4. oktober 2012 og var til1. behandling den 26. oktober 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Miljøudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og miljøministeren sendte den 28. juni 2012dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2011-12, MIUalm. del – bilag 431. Den 4. oktober 2012 sendte miljømini-steren de indkomne høringssvar og et notat herom til udval-get.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Landbrug & Fødevarer. Miljømi-nisteren har over for udvalget kommenteret den skriftligehenvendelse.DeputationerEndvidere har Landbrug & Fødevarer mundtligt over forudvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til miljøministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Socialdemokraternes, Radikale Venstres og SocialistiskFolkepartis medlemmer af udvalget er meget optaget af atsikre danskernes fælles ressource – drikkevandet.Derfor er vi også yderst tilfredse med, at regeringen harfået vedtaget forslag om hhv. boringsnære beskyttelsesom-råder (BNBO'ere), omlægning af pesticidaftgifterne ogfremlagt en pesticidplan. Alt sammen skridt, der medfører etlavere forbrug og dermed også en mindre belastning afgrundvandet.Det skal også sikres, at nuværende regler er nemme at ad-ministrere.Dette lovforslag sikrer, at dem, der har den største andelaf jorden, hvor der er beskyttelseszone omkring en grund-vandsboring, også får kompensationen. En tilretning som S,RV og SF støtter.Venstre er positive over for lovforslaget, om at der skeren udvidelse af grundejeres godtgørelse i forbindelse medvandboringer, således at grundejere kan få godtgørelse forderes tab af areal, som vandforsyningsselskaber opkøber iforbindelse med vandboringer.Venstre står dog uforstående over for, at lovforslaget kungiver godtgørelse til den ejer, der har størstedelen af dengrund, som er omfattet af miljøbeskyttelseslovens beskyttel-seszone på 25 m omkring boringer. Venstre ser det som pro-blematisk, at en person kan eje 1/3 af grunden omkring en
DokumentIdJournalnummer
2
boring, men stadig ikke få en krone i erstatning, selv omomkostningerne for den pågældende ejer ligeledes kan væreomfattende.Venstre ser meget positivt på, at ministeren har valgt atimødegå Venstres forslag om at lette den administrative byr-de forbundet med udbetalingen af de små erstatningsbeløbfor hver boring, således at godtgørelsen nu betales for en 10årig periode.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. ÆndringsforslagÆndringsforslagAfmiljøministeren,tiltrådt af < >Til § 11)Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer:
»01.I§ 64 c, stk. 3,indsættes som3. pkt.:»Et fremsat krav er gældende for en 10-års-periode.««[10-års-periode]BemærkningerTil nr. 1Med ændringsforslaget indføres der en ny model for an-søgning om den årlige godtgørelse. Ved denne model udbe-tales godtgørelsen på baggrund af en ansøgning, som er gæl-dende for en 10-års-periode. Vandforsyningerne udbetalergodtgørelsen til grundejerne én gang om året. Den foreslåe-de model vil således give grundejerne administrative lettel-ser ved, at de ikke hvert år skal ansøge om godtgørelse.I de tilfælde, hvor en boring ikke længere anvendes tilindvinding af grundvand til brug for vandforsyningens pro-duktion af drikkevand, f.eks. ved lukning eller anden anven-delse af boringen, vil grundejeren ikke længere have krav pågodtgørelse, hvorefter udbetalingen af godtgørelsen ophører.Ved ejerskifte af en ejendom vil godtgørelsen tilfalde dennye grundejer.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Mette Reissmann (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Andreas Steenberg (RV) Lotte Rod (RV)Eigil Andersen (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Jan E. Jørgensen (V)Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Benedikte Kiær (KF)Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 20Bilagsnr.12345TitelHøringssvar og høringsnotat, fra miljøministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 30/10-12 fra Landbrug & FødevarerPræsentationer fra Landbrug & Fødevarer til brug for foretræde den15/11-12Ændringsforslag fra miljøministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 20Spm.nr.1TitelSpm., der kan indføres en engangserstatning eller en erstatning for enlængere periode frem for årlige erstatninger, til miljøministeren, ogministerens svar herpåSpm., om det er muligt at lave en model, der kompenserer flere lods-ejere og ikke udelukkende den største lodsejer i de tilfælde, hvor andrelodsejere ejer en betragtelig andel af den jord, der bliver omfattet af eneller flere beskyttelseszoner, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 30/10-12 fra Landbrug & Fø-devarer, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilken kompensationsmodel ministeren vil overveje, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpå
2
34