By- og Boligudvalget 2012-13
L 191
Offentligt
1252555_0001.png
1252555_0002.png
Dato:
24. maj 2013
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 13BYB, ad Llanddistrikters191.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lars Dohn (EL).Spørgsmål nr. 13:Ministeren bedes oplyse, hvordan prisen for en privat udlejningsejendom, der sælges til lejerne medhenblik på stiftelse af en andelsboligforening, fastsættes.
Svar:Ifølge lejelovens § 100, stk. 1 skal udlejeren inden salg af ejendomme, som helt eller delvist anvendes,gtil beboelse, tilbyde lejerne at købe ejendommen på andelsbasis. Dette gælder i renebeboelsesejendomme med 6 eller flere lejligheder og i andre ejendomme med mere en 13endlejligheder.Ejeren af ejendommen skal overfor samtlige lejere af beboelseslejligheder fremsætte tilbud om, at enaf beboerne dannet andelsboligforening kan erhverve ejendommen til samme købesum, kontanteudbetaling og øvrige vilkår, som ejeren kan opnå ved salg til anden side.Alternativt er der også mulighed for, at ejeren af ejendommen på eget initiativ – dvs. uden anvendelseåaf reglerne om tilbudspligt – aftaler med lejerne, at de kan overtage ejendommen på andelsbasis. Derfindes ikke andre regler i andelsboligloven om femgangsmåden, herunder om prisen ved overdragelseaf ejendommen til lejerne.Lejernes købspris er således bestemt af markedet som den pris, en privat investor forventer at kunneforrente ved den nuværende og forventede fremtidige lejebetaling som udlejningsejendomejningsejendom.I forbindelse med lejernes køb af en privat udlejningsejendom med henblik på stiftelse af en privatudlejningsejendom har nogle rådgivere præsenteret lejerne for valuarvurdering , der opgjordevaluarvurderinger,ejendommens værdi til en væsentlig højere værdi end den faktiske købspris. Dette har i nogle tilfældeværdivildledt lejerne, således at de har forventet en højere andelsværdi, end der faktisk har kunnetrealiseres. Disse valuarvurderinger der er udført af lejernes egne rådgivere, påvirke ikke købsprisen,valuarvurderinger,påvirkermen alene lejernes forventninger til andelsboligforeningens fremtidige økonomi. Det er netop f atfor
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
forhindre sådanne spekulative værdifastsættelser, at regeringen har foreslået et forbud mod atanvende valuarvurderinger i en toårig periode efter stiftelsen af andelsboligforeningen.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk