Kulturudvalget 2012-13
L 185
Offentligt
1243976_0001.png
1243976_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
2. maj 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 15. april 2013, efter ønske fra Per Clausen (EL), stil-let mig følgende spørgsmål, nr. 7 (Lov nr. 185), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 7:

Ministeren bedes redegøre for Radio- og tv-nævnets afgørelser i forbindelse med tv-stationen ROJ TV, herunder, hvorvidt ministeren kan bekræfte, at der i sagerne vedrø-rende ROJ TV har været tale om afgørelser, der finder, at tv-stationen ikke opfordrer tilhad, idet der ikke været tale om en generel redaktionel linje hos tv-stationen?

Svar:

Radio- og tv-nævnet har i perioden 2005 til 2012 haft fire sager om ROJ TV. I 2012 om-fattede sagen – udover ROJ TV – to andre aktive tv-stationer, der er registreret hosnævnet af ROJ TV's ejer, Mesopotamia Broadcast A/S. Det drejer sig om MMC, der eren musikkanal, og NUCE, der startede udsendelsesvirksomhed den 5. marts 2012.Alle sagerne handlede om overtrædelse af forbuddet mod tilskyndelse til had på grundaf race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans. I to af sagerne tog nævnet til-lige stilling til, om ROJ TV havde overtrådt forbuddet mod at udsende programmer, derkan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling. Radio- og tv-nævnetfandt i ingen af sagerne, at der var sket overtrædelse af hverken forbuddet mod til-skyndelse til had eller forbuddet mod at udsende programmer, der kan skade mindre-åriges udvikling.I 2012 traf Radio- og tv-nævnet endvidere afgørelse om, hvorvidt tv-stationerne, der erejet af Mesopotamia Broadcast A/S, fortsat hørte under dansk jurisdiktion. Nævnet lag-de til grund, at Mesopotamia Broadcast A/S har sit hovedkontor i Danmark, hvilket ik-ke var bestridt. Nævnet fandt tillige ikke at kunne tilbagevise rigtigheden af Mesopo-tamia Broadcast A/S’ oplysning om, at de redaktionelle beslutninger træffes i Danmark.På den baggrund lagde nævnet til grund, at Mesopotamia Broadcast A/S hører underdansk myndighed og er korrekt registreret i Danmark.
Dok. nr. 1743979
Side 2
Endelig pålagde nævnet i den seneste afgørelse fra 2012 Mesopotamia Broadcast A/S atindstille programvirksomheden på sine registrerede foretagender for en periode på tomåneder. Baggrunden herfor var, at Mesopotamia Broadcast A/S i strid med reglerneikke opbevarede samtlige programmer i den periode, hvor de pligtige til at opbevaredem, og derfor heller ikke kunne aflevere de programmer, som nævnet havde krævet.Jeg kan bekræfte, at det er oplyst for mig, at nævnet ved sine afgørelser om overtrædel-se af forbuddet mod tilskyndelse til had bl.a. tager stilling til, om der er tale om videre-givelse af budskaber eller om en generel redaktionel linje hos tv-stationen. Jeg henviseri den forbindelse til besvarelsen af spørgsmål 5.
Marianne Jelved