Tak for det.
Jeg vil indledningsvis kvittere for den forlængede tidsfrist, der er kommet, til debatten om regeringsudvalgets første udspil til en debat om folkekirkens struktur.
Det synes jeg hænger meget godt sammen med den regelforenkling, som lovforslaget her lægger op til.
Den debat om folkekirkens fremtidige struktur og om mere gennemsigtighed er jo en debat, som vi Socialdemokrater har rejst for flere år siden.
Jeg blev rigtig glad, da jeg læste alle høringssvarene, for der er faktisk mange af høringssvarene, der giver os ret i, at der er behov for strukturændringer, forenklinger og oprydning.
Flere svarer, at de siger o.k.
til lovforslaget i dag, fordi det da fjerner nogle besværligheder, men at det ikke gør nogen grundlæggende forskel.
Ja, der er faktisk nogle af høringssvarene, der siger, at der ikke er ret meget revolutionerende i det her lovforslag, så de ser faktisk frem til, at der sker noget mere.
Det tillader jeg mig at tolke derhen, at der i dag er en parathed i det kirkelige landskab til at drøfte en mere gennemsigtig og forenklet struktur, hvor det bliver nemmere at påtage sig det ansvar, det er at drive den danske folkekirke lokalt.
Jeg tolker det også som et udtryk for, at der er en meget stor vilje til samarbejde om det strukturarbejde, som bliver lagt ud til en stor, bred debat senere på året og mindst et halvt år frem og så igen efter årsskiftet.
For vi får jo mere end en debatrunde, og det synes jeg er vigtigt.
Hvad angår dagens lovforslag, så handler det jo om forenklinger, og når menighedsrådene ønsker at gå sammen og udvide samarbejdet, er det jo dejligt, at der sker noget nu, og at vi ikke bare venter på den store omgang.
Det er da godt, at der kommer nogle forenklinger, så man ikke længere skal søge ministeriet om dispensationer, når man lige så godt lokalt kan blive enige om et fornuftigt samarbejde.
Det er også godt, at der kommer nogle forenklinger, så man ikke skal annoncere alt via ugeavisen eller i andre trykte medier, men at man kan gøre det over internettet.
Men modsat vil min personlige opfordring så også være, at man ikke helt skal udelukke ugeaviserne, for det er jo kun de meget kirkeinteresserede, der går ind på sognets hjemmeside og ser efter nogle ting.
Så hvis man ligesom vil gøre folkekirken stadig mere åben for ikke kirkevante, er det rigtig godt stadig væk også at bruge ugeaviserne og andre trykte medier til at fortælle om alt det gode, der sker, både i selve kirkerummet og ikke mindst også i sognegårde og i forbindelse med de aktiviteter, som folkekirken står for.
At det så også er nødvendigt at udarbejde et lovforslag, der fastslår, at man ikke længere skal skrive, hvor lang tid et møde skal tage, er for mig et bevis på, at vi har været for detaljerede i lovgivningen om folkekirken.
Altså, tænk sig, at man i det hele taget skal behøve at afskaffe sådan nogle regler – jeg synes jo slet ikke, at de skulle have været opfundet, hvis jeg kan sige det på den måde.
Så er der også nogle vigtige ting om præsters forhold, bl.a.
i forbindelse med kirkelukninger, som er aktuelt nu.
Der er det jo meget godt, at det nu bliver sagt tydeligt, hvem der er med til det, og hvem der kan stemme om det.
Jeg ser lovforslaget som et skridt i den rigtige retning og glæder mig til, at der skal tages et større skridt senere.
Så fra Socialdemokraternes side støtter vi lovforslaget, og jeg skal hilse fra SF og Liberal Alliance og sige, at det gør de to partier også.