Jeg er da glad for, at jeg har fået lov til at være ordfører på den her sag, for jeg er jo en af dem, der er så gamle, at de kan huske Christiania og en stor del af kampen om Christiania.
Jeg tilbragte selv nogle uger på Christiania tilbage i 1976, hvor den daværende regering og det daværende flertal i Folketinget havde besluttet, at Christiania skulle normaliseres på den hårde måde, nemlig nedlægges.
Den slags planer har der været mange af i årene, der er gået.
I de 40 år, hvor Dansk Folkepartis ordførere har haft det her som en permanent torn i øjet, har der gentagne gange været planer om at nedlægge Christiania.
Undertiden har man brugt ordet normalisere.
Og der er jeg måske lidt overrasket over, at det er de borgerlige partier her i Folketingssalen, som er imod, at man fjerner en særlov for Christiania og siger, at den almindelige lovgivning nu kommer til at gælde for Christiania.
Jeg havde i grunden troet, at det var sådan et borgerligt standardsynspunkt, at det slemme ved Christiania ikke var, at der boede nogle mennesker, som var anderledes, det slemme var ikke, at de tillod sig at bo på en anden måde, at de indimellem tillod sig at eje ting på en anden måde og producere ting på en anden måde, nej, det, der var forkert, var, at de havde nogle særlige regler og nogle særlige love.
Det fjernede vi så, og så er de borgerlige partier tilsyneladende meget bekymret over det.
Det har jeg måske lidt svært ved at forstå.
Jeg kan forstå på Dansk Folkepartis ordfører, at det særlig var det der med, at der var bandekriminalitet, hashsalg og vagter, som skulle føre til, at der skulle gælde særlige regler for Christiania.
Jeg synes, jeg kan huske – men jeg kan jo huske forkert – at når Dansk Folkepartis retsordfører, hr.
Peter Skaarup, beskriver tilstandene i København, minder de tilsyneladende ganske meget om tilstandene på Christiania.
Det er jo ikke nogen begrundelse for at indføre særlig lovgivning på Christiania, det er vel en begrundelse for at prøve at komme bandeuvæsenet til livs.
Efter min mening er det, vi gør i dag ved at vedtage at fjerne den her særlov, at vi konkret afprøver, om den danske lovgivning – de regler, der er i Danmark – er sådan indrettet, at de giver rummelighed og frihed til, at man kan indrette sig på mange forskellige måder.
Så det er sådan set en afprøvning af det, som kommer til at ske fremadrettet – selvfølgelig under den forudsætning, at de mennesker, der så insisterer på at leve på en anderledes, eksperimenterende, irriterende, frustrerende og for nogle også stærkt provokerende måde, faktisk får frihed til at leve på den måde inden for de regler, som lovgivningen sætter.
Jeg tror sådan set, det har været – eller det
har
jo været – en hård og besværlig og vanskelig manøvre at sikre, at der kunne laves en aftale mellem Christiania og staten, der sikrede det.
Jeg synes, det er godt, at det er lykkedes.
Så har jeg noteret mig, at det vil være sådan med Christiania, som det er med alle andre dele af vores land, nemlig at alting ikke er rosenrødt.
Og hvis man skulle afvente, om jeg så må sige, at den totale lovlydighed skulle indfinde sig på Christiania, før man kunne afskaffe særloven om Christiania, skulle vi jo i gang med at lave særlove for resten af Danmark.
Jeg tror, at der vil være problemer med overholdelse af planlovgivningen og nabokonflikter på Christiania også i de kommende år, at der vil være nogle ting, som af en eller anden mærkelig grund er blevet opført, eller at der er et hegn et sted, hvor der ikke burde være et hegn; det vil man se på Christiania, ligesom man ser det andre steder i København, for slet ikke at snakke om i Jylland.
Selv i Vendsyssel tror jeg man kan blive udsat for, at der er et hegn hist og pist, der ikke er blevet godkendt.
Ude i den kolonihave, jeg bor i, som godt nok er i Himmerland, ser vi da indimellem, at der er nogle huse, der er opført lidt i strid med reglerne, og ganske ofte finder vi en praktisk, pragmatisk løsning på det – hvis jeg tør sige det her i al offentlighed.
For vi kan jo risikere at få kontrolmyndighederne på nakken, når nu Venstre går i gang med at sikre, at loven overholdes til punkt og prikke alle steder i landet.
Afgørende for os er sådan set, at vi synes, at det her lovforslag er en god og fornuftig afslutning, ikke på historien om Christiania, som nogle måske havde ønsket, men en god og fornuftig afslutning på den tid, hvor vi var nødt til at have en særlovgivning.
Nu prøver vi at håndtere det inden for den eksisterende lovgivning, og jeg er sikker på, at den regering, vi har i dag, og forhåbentlig også de regeringer, vi får i fremtiden, vil gå efter at finde fornuftige forhandlingsløsninger på de udfordringer, der kunne opstå omkring Christiania.
Det tror jeg er langt det klogeste.
Man kan i hvert fald sige, at forsøgene på at konfrontere sig ud af problemerne indtil nu ikke har givet noget særlig succesfuldt resultat.