Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
L 169
Offentligt
1239209_0001.png
1239209_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Ministeriet for Børn ogUndervisningMinisterenFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547www.uvm.dk
19-04-2013I forbindelse med behandlingen af (L 169) Forslag til lov om ændring aflov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og lov om åben uddannelse(erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (Regulering af de godkendteudbyderes virksomhed, sanktioner, forsøgsvirksomhed m.v.) har udval-get i brev af 16. april 2013 stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 14:”Ministeren bedes kommentere ændringsforslag nr. 2 stillet af DanskFolkeparti, jf. 2. udkast til betænkning (L 169 – bilag 7) i forhold tilRUT-registeret og den politiske aftale bag dette register.”Svar:Ifølge § 10 a, stk. 1, i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. kan per-soner med fast bopæl eller beskæftigelse i Danmark optages på arbejds-markedsuddannelse. Beskæftigelseskravet er i AMU-bekendtgørelsenpræciseret til reel og faktisk beskæftigelse. Ifølge lovens § 10 a, stk. 3, jf.stk. 4, kan tillige personer med fast bopæl eller beskæftigelse på Færøerneeller i Grønland optages på arbejdsmarkedsuddannelser.Ifølge den nordiske overenskomst af 6. marts 1982 om samarbejde mel-lem myndigheder og institutioner inden for erhvervsmæssig revalideringog arbejdsmarkedsuddannelserne kan personer med bopæl i et af de øv-rige nordiske lande under visse nærmere betingelser optages på arbejds-markedsuddannelser.Lovforslagets § 1, nr. 4, tilsigter at give børne- og undervisningsministe-ren hjemmel til at opfylde internationale aftaler om adgang til arbejds-markedsuddannelse. I bemærkningerne til lovforslaget henvises til denovennævnte nordiske overenskomst.
2Ændringsforslaget fra Dansk Folkeparti vil begrænse den foreslåedehjemmel, så den alene omfatter overenskomsten, som er nævnt i lovfors-lagets bemærkninger.Beskæftigelsesministeriet har oplyst, at udenlandske virksomheder, derudstationerer lønmodtagere til Danmark i forbindelse med levering aftjenesteydelser og udenlandske selvstændige, der leverer tjenesteydelseruden at udstationere modtagere, skal anmelde sig til Register for Uden-landske Tjenesteydere - RUT.I aftalen af 29. juni 2007 mellem den daværende regering, Venstre, Kon-servative, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det RadikaleVenstre om EU-udvidelsen og det danske arbejdsmarked blev det aftalt,at myndighedskontrollen skulle styrkes i forhold til, om udenlandskevirksomheder og udstationerede arbejdstagere overholder danske regler iforbindelse med udstationering. RUT-registret er således en udmøntningaf aftalen fra 2007. Ved aftale af 3. december 2009 mellem den daværen-de regering, Venstre, Det konservative Folkeparti, Socialdemokraterne,Socialistiske Folkeparti og Det radikale Venstre blev der opnået enighedom at styrke RUT, og der blev i den forbindelse foretaget en række æn-dringer i anmeldelsespligten.Der er ikke i lov om udstationering af lønmodtagere mv. krav om, atudenlandske kursister, der deltager i arbejdsmarkedsuddannelser, skalanmeldes til RUT, idet der er tale om uddannelse og ikke levering af tje-nesteydelser.Hverken lovforslaget, som det er fremsat, eller den ovennævnte nordiskeoverenskomst benytter det forhold, at en person er udenlandsk tjeneste-yder i Danmark eller udstationeret af en udenlandsk tjenesteyder Dan-mark, som kriterium for, om den pågældende kan blive optaget på ar-bejdsmarkedsuddannelse i Danmark. Det er således de almindelige opta-gelsesbetingelser - vedrørende bopæl eller beskæftigelse - i den gældendelov og bekendtgørelse, jf. ovenfor, der skal opfyldes af denne person-gruppe.Der ses derfor ikke at være en forbindelse mellem ændringsforslag nr. 2og nogen af de politiske aftaler om RUT-registeret.
Med venlig hilsen
Christine Antorini