Socialudvalget 2012-13
L 160
Offentligt
1238610_0001.png
1238610_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]JUB/ J.nr. 2012-7900
Dato: 18. april 2013
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 5 (L 160). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PernilleSkipper (EL).
Spørgsmål nr. 5:”Ministeren bedes uddybe, hvornår afgørelsen om at inddrage telefon oginternet, undersøgelse af den anbragtes opholdsrum samt inddragelse afden anbragtes effekter kan træffes, herunder særligt en præcisering af hvadder menes med ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn” i forhold til ransag-ning af beboernes ejendele.”
Svar:Når det handler om inddragelse af telefon og internet, fremsættes der æn-dringsforslag til den foreslåede bestemmelse i § 137 g, stk. 2, således at detpræciseres, at der uden retskendelse kan træffes afgørelse om, at den an-bragtes adgang til telefon og internet afbrydes eller forhindres, hvis detskønnes nødvendigt af ordens- eller sikkerhedsmæssige hensyn, herunderfor at forebygge eller forhindre kriminalitet.De indgreb, der spørges til, kan kun gennemføres, når det skønnes nødven-digt i forhold til at opnå formålet med indgrebet.Det er en betingelse for at træffe afgørelse om indgreb, at formålet ikke hen-sigtsmæssigt kan opnås ved mindre indgribende initiativer. Iværksatte ind-greb skal ifølge forslaget straks bringes til ophør, når betingelserne herforikke længere er til stede.Afgørelse om de indgreb, der er nævnt i spørgsmålet, kan derfor kun træf-fes, når den anbragte ikke efterkommer personalets pædagogiske anvisnin-ger og indsats i forhold til at forebygge eller forhindre kriminalitet eller vare-tage ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn.
2
Med ”ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn” menes hensynet til at sikreorden og sikkerhed på anbringelsesstedet eller boformen. Det omfatter bådeden almindelige orden på stedet samt den enkelte beboers egen, persona-lets og de øvrige beboeres sikkerhed. Der kan være tale om at forhindreeller forebygge kriminalitet, ligesom der kan være tale om forebyggelse aff.eks. brand eller tingsødelæggelse.
Karen Hækkerup
/ Hanne Stig Andersen