Retsudvalget 2012-13
L 15 Bilag 10
Offentligt
1187732_0001.png
1187732_0002.png
1187732_0003.png
Til lovforslag nr.L 15
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 29. november 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om behandling af personoplysninger, lov omudgivelsen af en Lovtidende og en Ministerialtidende, lov om hittegods og lovom skyldneres ret til at frigøre sig ved deponering(Overførsel af personoplysninger til tredjelande, afskaffelse af Ministerialtidende, bagatelgrænse for politiets behandling afhittegods m.v.)[af justitsministeren (Morten Bødskov)]1. ÆndringsforslagJustitsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovfor-slaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 3. oktober 2012 og var til1. behandling den 23. oktober 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring. Den 3. oktober og den 11. oktober 2012sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og et notatherom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 6 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af DF ogLA) indstiller lovforslaget tilvedtagelsemed det stilledeændringsforslag.Venstres medlemmer af udvalget kan tilslutte sig lovfor-slaget, men vil under henvisning til svar på spørgsmål 4 på-pege, at det findes meget uheldigt og i ringe grad at væreborger- og brugervenligt, at politiet stadig benytter en gam-meldags og forældet måde at håndtere hittegods på. Politietbenytter stadig gamle, sorte og håndskrevne protokoller ellerdiverse elektroniske systemer, som ikke er online og i dethele taget ikke kan bruges af mere end én person ad gangen.Venstre finder, at det snart er på tide, at politiets hitte-godssystem kan samkøres med politiets kosterefterlysninger,således at efterlyste koster ikke samtidig kan være indskrev-ne og opbevaret hos politiet som hittegods.Der bør kunne udarbejdes et elektronisk system, såledesat borgere, der har mistet effekter, kan rette henvendelse tilenhver politistation og få svar på, om effekten er indbragt tilden pågældende politistation eller anden politistation i helelandet.Etmindretali udvalget (DF) vil redegøre for sin stillingtil lovforslaget ved 2. behandling.Etandet mindretali udvalget (LA) indstiller lovforslagettilforkastelseved 3. behandling. Mindretallet vil stemme fordet stillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokku-rin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke re-præsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ik-ke adgang til at komme med indstillinger eller politiske ud-talelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfjustitsministeren,tiltrådt af etflertal(udvalget med und-tagelse af DF):
AX014471
2
Til § 61)Somstk. 2indsættes:»Stk. 2.Lovens § 4 gælder ikke for Grønland, men kanved kongelig anordning sættes helt eller delvis i kraft forGrønland med de ændringer, som de grønlandske forholdtilsiger.«[Ikraftsættelse af ændring af deponeringsloven for Grøn-land]BemærkningerTil nr. 1Ved lov nr. 104 af 31. marts 1965 om ikraftsættelse forGrønland af visse formueretlige love m.v. blev bl.a. depone-
ringsloven sat i kraft for Grønland. Det foreslås derfor medændringsforslaget, at der indsættes et stk. 2 i § 6, hvorefterlovforslagets § 4, der indeholder forslag til ændring af depo-neringsloven, vil kunne sættes i kraft for Grønland ved kon-gelig anordning.
Jacob Bjerregaard (S) Julie Skovsby (S) Mogens Jensen (S) Mette Reissmann (S) Ole Hækkerup (S) Rasmus Prehn (S)Jeppe Mikkelsen (RV) Zenia Stampe (RV) Camilla Hersom (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)fmd.Jonas Dahl (SF)Pernille Skipper (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Henning Hyllested (EL) Doris Jakobsen (SIU) Kim Andersen (V)Preben Bang Henriksen (V) Inger Støjberg (V) Karen Jespersen (V) Jan E. Jørgensen (V) Karsten Lauritzen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Pia Adelsteen (DF)Kim Christiansen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Tom Behnke (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 15Bilagsnr.123456789TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenSupplerende høringssvar, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag, fra justitsministeren2. udkast til betænkning3. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 15Spm.nr.1TitelSpm., om alt hittegods i dag bliver værdisat, eller om det forholder sigsådan, at politiet ikke har ressourcer til at åbne sække o. lign., somborgerne således ikke har mulighed for at få tilbage, til justitsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm., om det er korrekt, at hittegods fortsat registreres manuelt og så-ledes ikke kan findes ved borgerhenvendelse uden at kontakte samtli-ge hittegodskontorer, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en redegørelse for, at forhøjelsen af gebyr for privates an-meldelser og ansøgninger om tilladelser til Datatilsynet fra 1.000 kr.til 2.000 kr. svarer til de faktiske omkostninger, der er forbundet her-med, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm., om der findes politikredse, som er i gang med at indføre/harindført elektronisk registrering af hittegods, til justitsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvilke typer af oplysninger der typisk kan være tale om, nårdet angives, at der uden tilladelse kan overføres oplysninger til tredje-lande, og mellem hvilke type firmaer oplysningerne typisk udveksles,til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om dyr, såfremt beløbsgrænsen hæves til kr. 500, skal håndteresefter denne grænse, eller om de skal håndteres som hittegods med af-fektionsværdi, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
6