Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. marts 2013Sagsnr.: 19344Dok.nr.: 504261
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 6 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering afkvælstofkvoten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).
Spørgsmål 6:
”At den faktiske udledning af kvælstof til vandmiljøet var faldende i de våde år 2010-11og 2011-12, skyldes formentlig, at den store nedbørsmængde i august har resulteret i enstor denitrifikation, og ikke en større udvaskning. Denitrifikation er en bakteriel proces,der sker, når nitrat (NO3) omdannes til frit kvælstof (N2). N2 har ingen påvirkning påmiljøet, eftersom ca. 80 pct. af den atmosfæriske luft består af netop frit kvælstof. Erministeren enig i, at udledningstallene for kvælstof til det marine miljø ikke tyder på, atudledningen har været større i de år, hvor der er dispenseret for efterafgrøder på grundaf ekstremt vejrlig i august måned, og at det skyldes øget tab af uskadeligt luftformigtkvælstof?”Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Naturstyrelsen under Miljøministeriet, som oplyserfølgende:”Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem afstrømningen af vand og transportenaf kvælstof fra landområder, således at transporten af kvælstof til kystvandene stigermed stigende vandafstrømning. Årene 2010 og 2011 er eksempler på dette forhold.Afstrømningen i 2011 var således større end i året før, og på trods af et lidt lavereindhold af kvælstof i vandløbene, resulterede det i, at den faktiske kvælstofudledning til
kystvandene blev forøget. Dette fremgår af den seneste rapport fra Aarhus Universitet(rapport nr. 6 fra 2012).Det er meget svært at komme med en entydig konklusion ud fra resultaterne for et enkeltår. Resultaterne fra NOVANA-overvågningen viser dog, at man er på rette vej med devirkemidler, man har vedtaget, og at der er behov for yderligere tiltag. Man kan ud fraresultaterne se, at vi er kommet langt, men vi endnu ikke er i mål.”
Mette Gjerskov/Lars Ole Hansen
2