Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1224849_0001.png
1224849_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. marts 2013Sagsnr.: 19344Dok.nr.: 503807
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 23 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering afkvælstofkvoten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).

Spørgsmål 23:

”Fødevareøkonomisk Institut har i 2011 gennemført case-analyser, hvor effekten påøkonomien af de danske gødningsregler er sammenlignet med de hollandske (på enkvægbedrift), med de tyske (på en svinebedrift) og med de engelske (på enplanteavlsbedrift). FØI angiver, at en dansk kvægbedrift kan opnå en gevinst på 15 kr.pr. ha ved de hollandske gødningsregler sammenlignet med de danske, en gevinst på ensvinebedrift på 240-450 kr. pr. ha ved de tyske gødningsregler, og en gevinst på enplanteavlsbedrift på 350-420 kr. pr. ha ved de engelske gødningsregler frem for dedanske. Konklusionen er bl.a., at det ud fra disse case-analyser ikke kan afvises, atomkostningerne til kvælstofreguleringen er højere i Danmark end i andre lande, jf.”Dansk landbrug og fødevareindustris konkurrenceevne og rammevilkår", FØI 2012.Fødevareøkonomisk Instituttets beregninger af de danske gødningsreglers effekt påøkonomien viser, at omkostningerne til kvælstofreguleringen er højere i Danmark end iandre lande. Hvad har ministeren gjort for undersøge dette nærmere og ændre detteforhold?”

Svar:

Dette spørgsmål vedrører ikke L 148, men er et spørgsmål af generel karakter tilreguleringen i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.
Jeg vil dog gerne som generel forklaring henvise til, at vi i Danmark har et intensivtlandbrug og at vi har en stor andel af indre farvande med et sårbart vandmiljø. Hertilkommer, at valget af virkemidler på vandmiljøområdet varierer fra land til land.
Mette Gjerskov/Lars Ole Hansen
2