Retsudvalget 2012-13
L 141 Bilag 7
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. april 2013StrafferetskontoretKetilbjørn Hertz2012-731-0024737790
Til brug for behandlingen af forslag til lov om ændring af straffeloven,retsplejeloven, lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning og lov om re-staurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. (Seksualforbrydelser)(L 141) sendes vedlagt et supplerende høringssvar fra Institut for Menne-skerettigheder.Institut for Menneskerettigheder anbefaler i det supplerende høringssvar,at opnåelse af samleje ved udnyttelse af en persons sindssygdom ellermentale retardering (straffelovens § 218, stk. 1) bliver omfattet af vold-tægtsbestemmelsen (§ 216).Som begrundelse for anbefalingen henviser Institut for Menneskerettighe-der navnlig til, at det med lovforslaget foreslås, at opnåelse af samleje vedudnyttelse af, at en person er i en tilstand, hvor den pågældende er ude afstand til at modsætte sig handlingen (straffelovens § 218, stk. 2) bliver om-fattet af voldtægtsbestemmelsen (§ 216). Efter Instituttets opfattelse er detud fra FN’s handicapkonvention vanskeligt at se, hvorfor der skal væreforskel på, hvordan der straffes i de to tilfælde.Institut for Menneskerettigheder henviser endvidere til, at der efter gæl-dende ret vil skulle straffes for voldtægt, hvis gerningsmanden har opnåetsamlejet ved tvang – herunder i form af en underforstået eller ikke udtalttrussel – selv om offeret eventuelt har været stærkt beruset. Der bliver så-ledes efter gældende ret alene spørgsmål om at dømme for overtrædelseefter § 218, stk. 2, hvis gerningsmanden på grund af f.eks. offerets stærktberusede tilstand har opnået samlejet uden samtykke, men uden at anvendetvang. Institut for Menneskerettigheder anfører, at tilsvarende tilsynela-dende ikke gælder i forhold til § 218, stk. 1. I den dom, der er gengivet iUgeskrift for Retsvæsen 2004 side 2847, blev en mand således dømt for
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
samleje med en retarderet kvinde efter straffelovens § 218, stk. 1, selv omdet fremgår af dommen, at kvinden flere gange råbte: ”jeg vil ikke”.Justitsministeriet skal hertil bemærke, at forslaget om, at forhold, der i dager omfattet af straffelovens § 218, stk. 2 (samleje med en person, der er ien tilstand, hvor den pågældende er ude af stand til at modsætte sig hand-lingen), fremover skal være omfattet af § 216 om voldtægt, bygger på enaf de tre lovmodeller, som Straffelovrådet har opstillet i betænkning nr.1534/2012 vedrørende forholdet mellem straffelovens §§ 216, 217 og 218.Med hensyn til straffelovens § 218, stk. 1, om at skaffe sig samleje med enperson ved at udnytte den pågældendes sindssygdom eller mentale retarde-ring anfører Straffelovrådet følgende i betænkningen (side 199):”I Straffelovrådets lovudkast omfatter modellen med en udvidetvoldtægtsbestemmelse ikke overgreb mod sindssyge m.fl., som i dager kriminaliseret i straffelovens § 218, stk. 1, samleje med instituti-onsanbragte, jf. straffelovens § 219, misbrug af tjenstlig eller øko-nomisk afhængighed, jf. straffelovens § 220, eller visse forvekslings-situationer, jf. straffelovens § 221. De nævnte former for overgreb erikke karakteriseret ved tvang, og bl.a. samleje med institutionsan-bragte omfatter også situationer, hvor den pågældende frivilligt del-tager i samlejet. Disse overgreb adskiller sig således fra de overgreb,der vil være omfattet af en udvidet voldtægtsbestemmelse som denbeskrevne, på så væsentlige punkter, at Straffelovrådet ikke finderdet hensigtsmæssigt, herunder sprogligt naturligt, at udvide vold-tægtsbestemmelsen til også at omfatte sådanne overgreb.”Justitsministeriet er enig med Straffelovrådet i, at det ikke vil være hen-sigtsmæssigt at udvide voldtægtsbestemmelsen til også at omfatte at skaffesig samleje med en person ved at udnytte den pågældendes sindssygdomeller mentale retardering.Justitsministeriet bemærker i øvrigt, at der med lovforslaget lægges op til,at straffen for at skaffe sig samleje med en person, der befinder sig i en til-stand, hvor den pågældende er ude af stand til at modsætte sig handlingen,som udgangspunkt skal fastsættes til 8 måneders fængsel (hvor udgangs-punktet for strafudmålingen i dag er omkring 4 måneders fængsel). Tilsammenligning fastsættes straffen for at skaffe sig samleje ved at udnytteen persons sindssygdom eller mentale retardering, som det fremgår af pkt.5 i besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 2 vedrørende lovforslaget,som udgangspunkt til fængsel mellem 4 og 10 måneder, hvilket ikke fore-slås ændret.
2
Med hensyn til FN’s handicapkonvention er det Justitsministeriets opfat-telse, at konventionen ikke stiller krav om, at strafferammen for at skaffesig samleje med en person ved at udnytte den pågældendes sindssygdomeller mentale retardering skal være den samme som strafferammen for atskaffe sig samleje med en person, der befinder sig i en tilstand, hvor denpågældende er ude af stand til at modsætte sig handlingen.Justitsministeriet bemærker herved også, at sindssyge og mentalt retarde-rede er omfattet af den foreslåede voldtægtsbestemmelse på linje med alleandre. Tiltvingelse af samleje ved vold eller trussel om vold eller andenulovlig tvang eller at skaffe sig samleje med en person, der befinder sig ien tilstand, hvor den pågældende er ude af stand til at modsætte sig hand-lingen, vil således efter lovforslaget skulle straffes som voldtægt, også hvisofferet er sindssyg eller mentalt retarderet.Med hensyn til den dom, der er gengivet i Ugeskrift for Retsvæsen 2004side 2847, bemærker Justitsministeriet, at sagen angik forhold begået overfor to forskellige kvinder. I forhold til den ene kvinde var der alene rejsttiltale for overtrædelse af straffelovens § 218, stk. 1, mens der i forhold tilden anden kvinde var rejst tiltale for voldtægt, jf. straffelovens § 216, stk.1. I det forhold, hvor der var rejst tiltale for voldtægt, dømte landsretten forvoldtægt. Voldtægten foregik ved, at gerningsmanden tog om offeretshånd og mod hendes vilje førte hende ind i soveværelset. Hun sagde, athun ikke ville have sex med ham, men da han sagde, at hun skulle tage sittøj af, tog hun tøjet af, fordi hun var bange for gerningsmanden. Hun prø-vede forgæves at hindre gerningsmanden i at opnå samleje ved at klemmesine ben sammen og slippe fri af hans greb, der indebar, at hun blev fast-holdt i sengen.Efter Justitsministeriets opfattelse bekræfter domfældelsen for voldtægt idet forhold, hvor der var rejst tiltale for voldtægt, at straffelovens § 216om tiltvingelse af samleje ved vold eller trussel om vold som anført i pkt.3.2.1 i lovforslagets bemærkninger også omfatter tiltvingelse af samlejealene ved fastholdelse af offeret. Efter Justitsministeriets opfattelse gælderdette generelt, således at straffelovens § 216 bl.a. også omfatter tilfælde,hvor en person ved fastholdelse tiltvinger sig samleje med en person, derer sindssyg eller mentalt retarderet.
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe3