Retsudvalget 2012-13
L 14
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2012FormueretskontoretChristina Hjeresen2012-0037-0017604551
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til æn-dring af lov om renter ved forsinket betaling m.v., lov om erstatningsan-svar og lov om forsikringsaftaler (Gennemførelse af direktiv om bekæm-pelse af forsinket betaling i handelstransaktioner samt ændring af rentesat-sen i visse formueretlige love) (L 14), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 16. november 2012. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke-Louise Ørum Petersen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 11 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
ændring af lov om renter ved forsinket betaling m.v., lov om erstat-
ningsansvar og lov om forsikringsaftaler (Gennemførelse af direktiv
om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner samt æn-
dring af rentesatsen i visse formueretlige love) (L 14):
”Med lovforslaget sættes en betalingsfrist for det offentliges betalin-ger på 30 dage, dog med mulighed for at der kan fastsættes regler omfrister på op til 60 dage under særlige omstændigheder. Leverandøreraf vare- og tjenesteydelser til det offentlige har desværre erfaret, atbetalingsfristerne langt fra altid overholdes i dag. Vil ministeren re-degøre for, hvordan regeringen vil sikre at kommuner, regioner ogstaten vil overholde den i lovforslaget foreslåede betalingsfrist ipraksis?”Svar:
Der kan indledningsvis henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 10 vedrørende lovforslaget.I forhold til spørgsmålet om offentlige myndigheders betalinger kan derhenvises til Økonomistyrelsens (nu Moderniseringsstyrelsen) rapport ”Sik-ring af rettidig betaling” (fra november 2010) om offentlige myndighedersbetalinger af fakturaer. Det fremgår af rapporten, at de offentlige myndig-heder betaler langt hovedparten af modtagne fakturaer rettidigt. Undersø-gelsen viser således, at ca. 80 pct. af fakturaerne betales senest på sidstebetalingsdag. Der kan endvidere henvises til finansministerens mundtligebesvarelse den 18. januar 2012 af spørgsmål nr. S 1443 om offentligemyndigheders overskridelse af de aftalte betalingsfrister.Det kan supplerende oplyses, at den arbejdsgruppe, der fik til opgave atoverveje, hvordan direktiv 2011/7/EU skulle gennemføres i dansk ret, hardrøftet, hvordan man kan støtte udbredelsen af god praksis for rettidig be-taling og i øvrigt tilskynde interesserede parter til at udarbejde frivilligeadfærdskodekser med henblik på at bidrage til direktivets gennemførelse.Det fremgår af betænkning nr. 135/2012, s. 76, at der i arbejdsgruppen vargenerel enighed om, at både erhvervsorganisationer og offentlige myndig-heder i videst mulige omfang bør informere relevante parter inden for de-res respektive områder om de nye regler. Det vil f.eks. kunne ske i form afoplysninger via hjemmeside eller via artikler i brancheblade og lignende.Moderniseringsstyrelsen, Danske Regioner og KL har i den forbindelseoplyst, at de i forlængelse af implementeringen af direktivet vil iværksætte2
en informationsindsats for generelt yderligere at skærpe opmærksomhedeni forhold til rettidig betaling inden for deres respektive områder. KL harendvidere i sit høringssvar af 17. september 2012 over den betænkning,der ligger til grund for lovforslaget, oplyst, at KL ved årsskiftet vil igang-sætte en række tiltag for at gøre kommunerne opmærksom på de nye be-stemmelser, herunder hvordan antallet af for sent betalte fakturaer kannedbringes yderligere.
3