Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:718090
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 40 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov omstatens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fod-lænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjentm.v). (L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 12. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dkjm@jm.dk
Spørgsmål nr. 40 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og
lov om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladel-
se og fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til
fængselsbetjent m.v.) (L 133):
”Med lovforslaget forrykkes tidspunktet for mulig afsoning påegen bopæl til at være tidligere end i dag. Vil ministeren oply-se, hvornår en langtidsdømt med henholdsvis en dom på 3 årog 12 år tidligst ifølge lovforslaget vil kunne blive bevilget ud-slusning/udstationering i afsoningsforløbet, samt redegøre forreglerne i dag?”Svar:
Det fremgår af § 51 i den gældende bekendtgørelse nr. 289 af 26. marts2012 om udgang til indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kri-minalforsorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen), at udstationeringnormalt skal ske i den sidste del af opholdstiden og kan gives i indtil 4uger eller, når særlige omstændigheder taler derfor, i indtil 3 måneder. Erden indsatte ikke fyldt 21 år ved indsættelsen, kan der gives udstationeringaf længere varighed, når ganske særlige forhold tager derfor.Hvis institutionen skønner, at der er behov for udstationering ud over 3måneders varighed, forelægges spørgsmålet for Direktoratet for Kriminal-forsorgen. Institutionen kan dog tillade indsatte, der udstår fængselsstrafeller forvaring i 5 måneder eller derover, udstationering i op til 4 månedermed henblik på deltagelse i et udslusningsprogram, f.eks. kursus i kognitivfærdighedstræning, jf. udgangsbekendtgørelsens § 51, stk. 2.Direktoratet for Kriminalforsorgen kan i konkrete sager tillade udgang,herunder udstationering, i videre omfang, hvis særlige omstændigheder ta-ler derfor, jf. § 10 i udgangsbekendtgørelsen.En indsat, der afsoner en dom på 3 år, vil kunne blive udstationeret i over-ensstemmelse med ovenstående regler.En indsat med en dom på 8 år eller derover (langtidsdømte) kan efter prak-sis som hovedregel få tilladelse til udstationering i op til ca. 6 måneder førdet forventede løsladelsestidspunkt.
2
Langtidsdømte, der undtagelsesvist er anbragt i åbent fængsel, inden ud-gang til at besøge bestemte nærstående personer er påbegyndt, vil dog efterpraksis som hovedregel kunne udstationeres i 1 ½ - 2 år før forventet løs-ladelse.Det bemærkes, at der ikke efter de nugældende regler er mulighed for ud-slusning til egen bopæl i fodlænke.Lovforslaget indebærer, at en indsat i særlige tilfælde kan få tilladelse til attage ophold på sin bopæl i fodlænke i den sidste del af afsoningen. Detforudsættes med forslaget, at udgang til ophold på bopælen i givet faldskal ske i form af udstationering, og at sådan udstationering til fodlænkeaf-soning på egen bopæl kan finde sted i et tidsrum af maksimalt 6 månederop til løsladelsestidspunktet. Endvidere indebærer lovforslaget, at udstati-onering fremover vil kunne ske på et tidligere tidspunkt end i dag.Af lovforslaget fremgår, at det forudsættes, at det i en række tilfælde vilvære mest hensigtsmæssigt, at den indsatte har gennemført et udstatione-ringsforløb på eksempelvis en af kriminalforsorgens pensioner, inden derkan ske udstationering til eget hjem i fodlænke.Lovforslaget lægger derudover op til øget mulighed for udstationering afmisbrugsbehandlede. Det forudsættes således med lovforslaget, at indsattei åbne fængsler, som har gennemgået behandling mod misbrug på en be-handlingsafdeling i et fængsel, fremover kan få tilladelse til udstationeringtil en pension eller til egnet behandlingshjem i op til 1 år.Hvis lovforslaget vedtages, vil der ved udarbejdelsen af de administrativeregler skulle tages stilling til de nærmere tidsmæssige frister for udstatio-nering inden for de ovenfor nævnte rammer, som lovforslaget udstikker.Der skal således tages stilling til, hvornår henholdsvis direkte udslusningtil eget hjem i fodlænke og udslusning til en pension m.v., der går forudfor en udstationering til eget hjem i fodlænke, tidligst kan begyndes forindsatte, der afsoner korte og lange domme.
3