Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:718076
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 34 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov omstatens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fod-lænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjentm.v). (L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 12. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 34 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og
lov om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladel-
se og fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til
fængselsbetjent m.v.) (L 133):
”Vil ministeren oplyse, hvordan Kriminalforsorgen fører til-syn, herunder fysisk tilsyn med fodlænkeafsonerne?”Svar:
Det fremgår af straffuldbyrdelseslovens § 78 c, stk. 1, nr. 7-8, at tilladelsetil strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol med-deles på vilkår af, at den dømte i fuldbyrdelsesperioden undergiver sigkriminalforsorgens tilsyn og kontrol, herunder elektronisk kontrol m.v., ogoverholder de forskrifter, som kriminalforsorgen fastsætter til gennemfø-relsen af tilsynet, samt holder tilsynsmyndigheden underrettet om forholdaf betydning for straffuldbyrdelsen på bopælen og møder op hos tilsyns-myndigheden efter dennes nærmere bestemmelse.De nærmere regler for tilsyn med fodlænkeafsonere er fastsat i §§ 20-28 ibekendtgørelse om strafudståelse på bopælen samt pkt. 40-45 i den tilhø-rende vejledning.Det fremgår bl.a. heraf, at kontrollen med, at den dømte overholder de vil-kår, der er fastsat for tilladelsen, sker ved, at den dømte i fuldbyrdelsespe-rioden døgnet rundt overvåges ved en elektronisk sender, som tilsynsmyn-digheden ved iværksættelsen af strafudståelsen monterer på den dømtesperson.Kontrol og tilsyn sker endvidere ved, at tilsynsmyndigheden foretager kon-trolbesøg på og kontrolopringninger til bopælen, arbejdspladsen, uddan-nelsesstedet eller lignende, og ved at den dømte pålægges at møde hos til-synsmyndigheden. Arbejdsgiveren eller uddannelsesinstitutionen skal somaltovervejende hovedregel, inden fuldbyrdelsen iværksættes, gøres bekendtmed den dømtes beskæftigelsesforpligtelse i fuldbyrdelsesperioden, og derskal på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen udpeges en kontakt-person, som kan underrette tilsynsmyndigheden, hvis den dømte helt ellerdelvis udebliver fra sit arbejde, uddannelse eller lignende.Antallet af uanmeldte kontrolbesøg og kontrolopringninger fastsættes udfra en vurdering af behovet for kontrol og tilsyn i det enkelte tilfælde, dog2
således at tilsynsmyndigheden som minimum aflægger 1-3 uanmeldte kon-trolbesøg på bopælen om ugen og som minimum foretager 1 kontrolop-ringning til arbejdsplads, uddannelsessted eller lignende om ugen.Fastsættelsen af, i hvilket omfang den dømte skal møde op hos tilsyns-myndigheden, jf. straffuldbyrdelseslovens § 78 c, stk. 1, nr. 8, sker ud fraen vurdering af behovet for tilsyn og kontrol i det enkelte tilfælde.Udåndings- og urinprøver kan blandt andet udtages under kontrolbesøg påbopælen, eller når den dømte møder hos tilsynsmyndigheden.
3