Kommunaludvalget 2012-13
L 132
Offentligt
Folketingets Kommunaludvalg
Sagsnr.2013-05189Doknr.74638Dato18-03-2013
FolketingetsKommunaludvalg har d.8. februar 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 11(L132) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra DennisFlydtkjær(DF).Spørgsmålnr. 11:”Vil ministeren oplyse, hvor stor en del af befolkningen, man regner med vil kunneforetage hemmelig afstemning ved e-valg, og som ikke har den mulighed i dag?”Svar:Der foretages i Danmark ikke nogen registrering af personer, der har behov for hjælptil at afgive deres stemme.Der findes heller ikke nogen registrering af antallet af personer med handicap indenfor de enkelte handicapgrupper.Ministeriet forventer, at der i tilknytning til e-valg vil kunne vælges handicapvenligeløsninger, der vil sætte blinde og stærkt svagsynede personer, en række personermed bevægelseshandicap samt nogle stærkt ordblinde i stand til at afgive deresstemme uden hjælp fra andre.I høringsnotatet (L 132 – bilag 1), afsnit 7, er bl.a. anført følgende om, hvilke handi-capvenlige løsninger der vil kunne vælges:”I kravene til brugervenligheden vil der også blive lagt vægt på, at der på de afstem-ningssteder, hvor der er digital stemmeafgivning, i relevant omfang indgår en løsning forvisse grupper af vælgere med handicap, der kan gøre disse i stand til at stemme udenhjælp fra andre. Ministeriet vil således lægge vægt på, at der i de valgte løsninger indgåren løsning, der kan gøre navnlig ordblinde, svagsynede og blinde vælgere samt i et vistomfang andre handicapgrupper (f.eks. personer med sklerose, Parkinsons sygdom ellerandre fysiske handicap, der besværliggør stemmeafgivning på papir med et almindeligtskriveredskab) i stand til at stemme uden hjælp fra andre….”
Ifølge Socialstyrelsen (ViHS – Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsy-kiatri) skønnes der at være ca. 23.000 stemmeberettigede blinde og stærkt svagsyne-de personer i Danmark. Socialstyrelsen skønner, at de fleste svagsynede vælgere vilkunne stemme uden hjælp fra andre i dag, herunder ved hjælp af kropsbårne optiskehjælpemidler. Socialstyrelsen anslår, at ca. 4.000 i denne gruppe af blinde og svagsy-nede vælgere, der i dag har behov for hjælp til at stemme, må forventes at kunnestemme uden hjælp fra andre ved e-valg, i det omfang de ikke i øvrigt har behov forhjælp til stemmeafgivning af andre årsager.Ifølge Socialstyrelsen udgør personer med bevægelseshandicap, som i dag ikke kansætte deres kryds uden hjælp fra andre, en delmængde af en gruppe af meget for-
skellige diagnoseområder – f.eks. vælgere med muskelsvind, sklerose, forskelligegigtformer eller Parkinsons sygdom.Socialstyrelsen skønner, at ca. 20.000-22.000personer med bevægelseshandicap,derikke kan sætte et kryds på en papirstemmeseddel, vil kunne bruge en digital stemme-afgivningsløsning til at stemme uden hjælp fra andre.Socialstyrelsen oplyser desuden uden at kunne sætte tal på denne gruppe, at mangeældre med aldersbetingede ledproblemer vil kunne få deres afstemning lettet ved endigital stemmeafgivningsløsning.Endelig oplyser Socialstyrelsen vedrørende ordblinde, at ca. 2-5pct. af befolkningenpå baggrund af stikprøveundersøgelser anslås at have massive vedvarende vanske-ligheder, som fastlåser læseevnen under basalt niveau. Særligt de 2 pct. hårdest ram-te anslås at have behov for højtlæsning eller mundtlig formidling.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2