Kulturudvalget 2012-13
L 118 Bilag 4
Offentligt
1211405_0001.png
1211405_0002.png
DANSKEBILLEDKUNSTNERETil Folketingets Kulturudvalg vedr. L 118 – Bilag 1
KKArt og kunststøtte
Kunstnerne har i fællesskab etableret KKArt og igennem 25 år udviklet virksomheden til en praktiskerhvervsramme for kunstnerisk arbejde med fornuftige erhvervsvilkår og orden i skatte- ogmomsregnskaberne.KKART ejes af Danske Billedkunstnere og er i dag ramme om 285 kunstneres virke hvoraf mindst 80indenfor de seneste 2 år har modtaget bevillinger fra Kulturstyrelsen.
Vedr. Puljen til produktion af egne værkerTildeles i dag kunstneren personligt.For kunstnere i KKArt er det deres virksomhedsmæssige ramme. Her udfører kunstneren sit arbejdeog modtager sin løn. Det betyder, at kunstneren udfører sine kunstneriske opgaver - herunder ogsåproduktion af egne værker,som ansat i KKArt. Det er selve ideen.Af samme grund afregnes også med den såkaldte kunstnermoms, når KKArt sælger kunstnerensværk. Der er tale om et førstegangssalg, som er forudsætningen.KKArt erKunstnernes egen virksomhedog det ligger i konceptet, at alle indtægter kommerkunstneren til gode i form af løn, til realisering af projekter, varetagelse af forsikring, kontrakter,administration mmNår kunstneren i KKArt modtager tildeling til formåletsom privatpersonstilles kunstneren i enuhensigtsmæssig situation. Kunstneren skal ved siden af sit virke i KKArt administrere tilskudsdelensom privatperson og bliver også personlig skattepligtig af beløbet.Oftest udgør tilskuddet en delfinansiering af et projekt/værk og det gør situationen helt uholdbar.Hvordan realiserer man et projekt/værk, hvor en del ligger i privat regi og en anden i virksomheden?Hvordan opgør man det skattemæssigt? Det er noget rod.Hvis tildelingenpå kunstnerens anmodningkan tilgå KKArt er problemet løst. Det hele kommer isamme regi. Samfundet får mere kunst for pengene og KKArt er en bedre garant for de økonomiskeforpligtigelser overfor staten end den enkelte kunstner.
- Arbejder for billedkunstnernes erhvervsfaglige interesser -Hovedkontor: Kongensgade 60, 2. * 5000 Odense CTræffetid: mandag til torsdag kl. 10-14Telefon: 66 17 97 58 * Fax: 66 13 97 58* E-mail:[email protected]* Hjemmeside: www.danskebilledkunstnere.dk
Vedr. LegaterLegater fra Statens Kunstfond tildeles også kunstnere personligt.Eftersom der ikke er krav om en bestemt ydelse ved disse legater er forholdet her et lidt andet. Mensåfremt kunstneren ønsker at benytte legatet til kunstnerisk arbejde – hvilket i bund og grund ermeningen med ydelsen, opstår den samme problemstilling. For kunstnere i KKArt kommer en del afderes kunstneriske virke til at ligge uden for den virksomhedsmæssige ramme. Det er særdelesuhensigtsmæssigt og begrænser værdien af legatet.Hvis tildelingen på kunstnerens anmodning kan tilgå KKArt på vilkår, der ligner forskerlegater, erproblemet løst.
Afgrænsning.En afgrænsning i forhold til tildelinger kunne være at det begrænses til selskaber, der er ejes afkunstnere eller kunstnere i forening og som i vedtægterne har til formål at udøve kunstneriskvirksomhed.
Statens fordele ved denne model:Mindre bureaukrati for den enkelte kunstner og dermed mere tid til kunst. Samfundet fårmere kunst for pengene.Virksomheden er en bedre garant for de økonomiske forpligtigelser overfor staten end denenkelte kunstner.Virksomheden sikrer betaling af moms, A-skat, ATP, osv.Fremmer synergi og samarbejde mellem kunstnere og med andre aktører.Styrker den professionelle udvikling af faget.Er en støtte for de nyuddannede kunstnere i en bureaukratisk virkelighed. Samfundet fårbedre afkast af investeringen i kunstuddannelsen.