Socialudvalget 2012-13
L 103
Offentligt
1217111_0001.png
1217111_0002.png
1217111_0003.png
Bilag 1
ÆndringsforslagTilForslag til lov om ændring af lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindeligførtidspension m.v., lov om social pension og lov om individuel boligstøtte (Frivillig overgang tilførtidspension efter lov om social pension) – L 103
Til § 11)Nr. 2 affattes således:”2. I§ 44indsættes somstk. 5:”Stk.5.Personer, der har ret til førtidspension efter reglerne i denne lov, overgår efter endelig anmodningherom til ret til førtidspension efter lov om social pension. Anmodning om overgang til førtidspension efterlov om social pension kan indgives til udbetaling Danmark i perioden fra den 1. juni 2013 til den 31.december 2013. Anmodningen skal indgives skriftligt eller digitalt. Anmodningen bliver endelig fratidspunktet for indgivelse af anmodningen, hvis pensionisten ikke senest 1 måned efter anmodningensindgivelse skriftligt eller digitalt har taget imod et tilbud om en personlig vejlednings- og rådgivningssamtalemed en kommunal sagsbehandler. Hvis pensionisten tager imod tilbud om en personlig vejlednings- ogrådgivningssamtale med en kommunal sagsbehandler, bliver anmodningen endelig fra det tidspunkt,pensionisten giver skriftlig eller digital meddelelse til Udbetaling Danmark om endelig anmodning omovergang til førtidspension efter lov om social pension.”
[Endelig anmodning om overgang til førtidspension efter lov om social pension]
Til § 5
2)Stk. 2affattes således:”Stk.2.Udbetaling Danmark og kommunen skal vejlede og rådgive førtidspensionister omkonsekvenser ved at overgå til førtidspension efter lov om social pension, jf. § 44, stk. 5, i lov omhøjeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v., som affattet ved lovens §1, nr. 2. Vejledning og rådgivning skal tilbydes de førtidspensionister, der anmoder om frivilligovergang til førtidspension efter lov om social pension. Desuden skal kommunen tilbyde enpersonlig vejlednings- og rådgivningssamtale med en kommunal sagsbehandler. Vejledning skalgives på baggrund af pensionistens konkrete aktuelle forhold. Ved vejledning og rådgivning skalder tages højde for konsekvenser, som fremtidige ændringer i pensionistens forhold vedrørendehelbred, bolig, samliv, økonomi m.v., kan have for pensionistens endelige anmodning om overgangtil førtidspension efter lov social pension.”
[Førtidspensionistens ret til vejledning og rådgivning før frivillig overgang til førtidspension efterlov om social pension]3)Istk. 3,indsættes før ”anmodet”: ”endeligt”.4)Istk. 3,indsættes før ”anmodning”; ”endelig”.5)Istk. 4, 2. pkt.,indsættes før ”anmodes”: ”endeligt”.[Konsekvensændringer]
BemærkningerTil nr. 1I det fremsatte lovforslag L 103, § 1, nr. 2, er det foreslået, at personer, der har ret tilførtidspension efter reglerne i lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og forhøjet almindeligførtidspension m.v. efter anmodning overgår til førtidspension efter lov om social pension. Efterforslaget, er retsvirkningerne i forhold til overgangen knyttet til den skriftlige eller digitaleanmodning.Med dette ændringsforslags nr. 2 til § 5, stk. 2, er det foreslået, at førtidspensionister, der anmoderom frivillig overgang til førtidspension efter lov om social pension, skal tilbydes en personligvejlednings- og rådgivningssamtale ved kommunen.Med henblik på at give den pensionist, der har anmodet om overgang til førtidspension efter lovom social pension, mulighed for at drage nytte af tilbuddet om vejledning og rådgivning, er detforeslået, at anmodningen først bliver endelig fra tidspunktet for indgivelse af anmodningen, nårpensionisten har modtaget vejledning eller rådgivning, dog senest 1 måned efter anmodningensindgivelse skriftligt eller digitalt, hvis pensionisten ikke har taget imod et tilbud om personligvejlednings- og rådgivningssamtale med en kommunal sagsbehandler.Hvis pensionisten tager imod tilbud om personlig vejledning- og rådgivningssamtale, bliveranmodningen endelig fra det tidspunkt, pensionisten giver skriftlig eller digital meddelelse tilUdbetaling Danmark om endelig anmodning om overgang til førtidspension efter lov om socialpension.
Til nr. 2Det kan have store konsekvenser for den enkelte pensionist, hvis han eller hun vælger forkert, dabeslutningen er bindende og ikke kan fortrydes. Derfor er det vigtigt, at alle pensionister, der entenanmoder om eller overvejer at overgå til førtidspension efter lov om social pension, bliver tilbudt engrundig og fyldestførende rådgivning og vejledning. Tilbuddet om rådgivning og vejledning skaludover den skriftlige vejledning fra Udbetaling Danmark indeholde en personlig samtale medkommunens sagsbehandler, hvor pensionisten og sagsbehandleren kan drøfte fordele og ulemper
ved at overgå til den ny pension. Da pensionistens fremtidige forhold som f. eks. ændredeboligforhold, helbredsforhold og samlivsforhold kan have stor betydning for, hvilken pension der ermest fordelagtig for pensionisten, skal fremtidige forhold inddrages i rådgivningen og vejledningen.
Til nr. 3-5Der er tale om konsekvensændringer som følge af, at anmodning om overgang til førtidspensionefter lov om social pension skal være endelig, før anmodningen får retsvirkning.
Ændringsforslaget vil indebære merudgifter i forhold til det der er forudsat i det fremsattelovforslag. Ændringsforslagets økonomiske konsekvenser skal forhandles med kommunerne.