Tak for det, formand.
Og det er jo en belejlig overgang til at sige, igen, at vi jo ved flere lejligheder i løbet af de seneste måneder har drøftet indsatsen over for bandekonflikten både her i salen, i Folketingets Retsudvalg, og vi har tillige i forbindelse med debatprogrammer på tv diskuteret det.
Men det afspejler jo desværre, hvor uhyrlig og også hvor vanvittig bandernes voldelige adfærd har været.
Både for regeringen og selvsagt også for mig selv som justitsminister har bekæmpelsen af rocker- og bandegrupperingernes afstumpede kriminalitet haft en absolut topprioritet allerede fra første dag.
Det har jeg redegjort for ved flere lejligheder, ikke mindst under et nyligt afholdt samråd i Folketingets Retsudvalg om samme emne, hvor også hr.
Peter Skaarup var til stede og faktisk havde indkaldt mig til samrådet.
På det samråd redegjorde jeg detaljeret for den ekstraordinære indsats, som politiet har ydet og fortsat yder i forbindelse med den aktuelle konflikt, og jeg redegjorde desuden for, hvordan regeringen har sikret, at indsatsen på området har fået et væsentligt løft.
Derfor vil mit indlæg i dag være mindre udførligt end ellers, men jeg vil ridse op, hvad jeg redegjorde for i Retsudvalget om den seneste tids konflikter på rocker-bandemiljø-området og om politiets indsats på området.
Dernæst vil jeg redegøre for de initiativer, som regeringen allerede har iværksat på området, og endelig vil jeg slutte med et par generelle bemærkninger om indsatsen mod rocker-bande-kriminaliteten.
Under samrådet for nylig redegjorde jeg for det første for de konflikter, der den seneste tid har udspillet sig mellem bandegrupperinger i det storkøbenhavnske område.
Det tog jo sin begyndelse den 11.
januar i år, hvor en ung mand blev skuddræbt i Høje Gladsaxe.
Siden har der som bekendt været en række voldsomme sammenstød mellem personer med tilknytning til miljøet.
De sammenstød har bl.a.
fundet sted i Københavns Nordvestkvarter, Kokkedal og Skovlunde, og de omfattede jo altså flere skudepisoder og også skuddrab.
Som ansvarlig justitsminister har jeg selvfølgelig fulgt den aktuelle konfliktsituation i bandemiljøet meget, meget tæt.
Mit fokus har først og fremmest været at sikre, at politiet sætter alle kræfter ind på at få fat i de hensynsløse typer, som findes i bandemiljøet, og som bekriger hinanden, og jeg tror også, at det er klart for enhver, at politiet den seneste tid har ydet og fortsat yder en ekstraordinær indsats for at normalisere situationen og skabe tryghed for de borgere, der bor og færdes i de berørte områder.
Som jeg også for nylig redegjorde for i samrådet, har den optrappede politiindsats således bl.a.
omfattet en skærpet patruljering, øget synlig polititilstedeværelse i områderne, målrettet brug af visitationszoner og også de såkaldte zoneforbud.
Hertil kommer en massiv efterforskningsmæssig indsats, som har ført til, at de involverede politikredse sammen med den særlige Task Force Øst, som den hedder, og Rigspolitiet, har gennemført flere store, koordinerede aktioner mod bandemiljøet.
Og så man tv her i sidste uge, så man resultatet af det:
Den seneste aktion fandt som bekendt altså sted her i sidste uge.
Tallene taler også deres tydelige sprog.
I årets første kvartal blev der således varetægtsfængslet 112 personer med relation til rocker-bande-miljøet, lige som der blev rejst 644 sigtelser mod i alt 505 personer.
Samtidig blev der foretaget langt over 2.000 visitationer i de etablerede visitationszoner, og også her blev der beslaglagt et stort antal skydevåben.
Den massive indsats kan mærkes.
Det er således Rigspolitiets vurdering, at den skærpede politimæssige tilstedeværelse og også den styrkede efterforskningsmæssige indsats generelt synes at have lagt et øget pres, som påvirker konfliktniveauet.
Det skyldes ikke mindst den strategiske indsats for at fængsle så mange af de ledende medlemmer af grupperingerne som muligt.
Der er dog fortsat risiko for, at konflikten blusser op på ny.
Det har vi jo desværre også set eksempler på hen over de seneste uger.
Derfor fortsætter Rigspolitiet og politikredsene også den målrettede og meget intensive indsats for yderligere at reducere konfliktniveauet.
Men samlet set kan der som sagt ses resultater af den øgede indsats, og det vedvarende pres påvirker situationen i positiv retning, så vi er på rette vej.
Det skal vi glæde os over og i øvrigt frem for alt jo selvfølgelig rose politiet for den meget stærke indsats, de har ydet.
Der kan ikke være to meninger om, at politiet har ydet og fortsat yder en helt ud over det sædvanlige stor indsats for at komme den seneste tids vold og sammenstød til livs.
Når det er sagt, er der som sagt risiko for, at konflikten kan blusse op på ny.
Derfor er det helt afgørende for mig at sikre, at politi og anklagemyndighed og kriminalforsorg også fremover er bedst muligt rustet til at håndtere udfordringen med rocker- og bandegrupperingerne.
Det er også derfor, vi fra regeringens side fra dag et har iværksat en hel række af initiativer på området.
Først og fremmest har den samlede indsats mod rocker-bande-kriminaliteten fået et væsentligt løft med den brede flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden, som regeringen har indgået med et stort antal af partier bredt her i Folketinget, bl.a.
spørgerens eget parti.
Med den aftale, altså flerårsaftalen, er der som bekendt blevet afsat midler til at fastholde den intensiverede indsats til bekæmpelse af rocker-bande-kriminalitet, der er forankret i det, jeg omtalte før, altså den her Task Force Øst, og der er derudover etableret en ny, fleksibel Task Force Vest, som vi kalder den, der ligger i Horsens, ligesom der er afsat midler til at gennemføre en ny målrettet indsats mod rockere-bande-miljøets rekrutteringsbaser i de særlig udsatte boligområder.
I dagens forespørgsel er der i den forbindelse spurgt til, om myndighederne har de nødvendige ressourcer til at håndtere den aktuelle konflikt i rocker-bande-miljøet.
Her vil jeg altså netop fremhæve flerårsaftalen for politi og anklagemyndighed, hvor bandeindsatsen er prioriteret højere end nogen sinde.
Samtidig har aftalen skabt et økonomisk råderum og en fleksibilitet, der gør, at politiet kan håndtere en situation som den, vi har været vidne til her de seneste måneder.
Derfor så vi også for nylig et eksempel på, at rigspolitichefen traf en beslutning om at tilføre flere efterforskningsmæssige ressourcer til Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi.
Jeg vil også fremhæve aftalen fra sidste år om kriminalforsorgens økonomi.
Med den aftale er der sikret 48 nye pladser til negativt stærke indsatte, det kunne være rocker-bande-medlemmer, i en ny afdeling i statsfængslet i Østjylland, som for tiden er under etablering.
Med de her nye 48 pladser sker der et væsentligt løft i mulighederne for at håndtere de sikkerhedsmæssige udfordringer, som rocker-bande-medlemmer giver for vores fængsler i øjeblikket.
Men på trods af at aftalen altså indeholder væsentlige tiltag, må jeg desværre konstatere, at spørgeren, altså hr.
Peter Skaarup, og Dansk Folkeparti noget besynderligt ikke vil være med til at løfte lige nøjagtig den her indsats på området.
Regeringen har også for nylig fremsat et lovforslag, der bl.a.
skal udvide anvendelsesområdet for hemmelige ransagninger.
Lovforslaget tager på det her punkt netop sigte på den verserende bandekonflikt, og hvis forslaget bliver vedtaget, vil politiet fremover have langt bedre muligheder for at efterforske og slå ned på den organiserede kriminalitet.
Jeg kan også nævne behandlingen af sager om prøveløsladelse, hvor regeringen har taget initiativ til, at de relevante myndigheder fremover vil arbejde endnu tættere sammen for at undgå, at de forkerte, så at sige, bliver prøveløsladt.
Det er således af væsentlig betydning, at kriminelle med tilknytning til rocker-bande-miljøet ikke prøveløslades, hvis der er en særlig grund til at frygte, at de på fri fod vil begå ny kriminalitet.
Det gælder jo altså særlig i en tid, hvor der er risiko for banderelaterede konflikter.
Når man så også inddrager politiets viden, får kriminalforsorgen selvsagt et mere fyldestgørende grundlag for at vurdere, om prøveløsladelsen er utilrådelig.
Når det gælder det lange seje træk mod banderne, har jeg flere gange understreget, at fokus også her er at få brudt bandernes fødekæde, som vi kalder den.
Kommunerne gør allerede en meget stor indsats på det her område, men vi skal selvfølgelig hele tiden have fokus på, om vi kan gøre det bedre.
Derfor har jeg i den seneste tid sammen med min kollega social- og integrationsministeren holdt møder med en række borgmestre for de her områder, der er direkte berørt af konflikten, samt de pågældende politikredse.
Møderne har haft det formål, at vi åbent og også ærligt har kunnet drøfte indsatsen og samarbejdet i forhold til de sårbare unge i særlig udsatte boligområder, hvor vi ved, at banderne forsøger at rekruttere medlemmer.
Samtidig har vi også fra regeringens side ønsket at markere klart over for kommunerne, at vi selvfølgelig står hundrede procent bag dem i deres arbejde på dette område.
Processen her er sat i gang med flere møder, og de møder fortsætter.
I den forbindelse har jeg også for nylig sammen med min ministerkollega by-, bolig- landdistriktsministeren præsenteret initiativer, som skal bidrage til at øge trygheden i netop de særlig udsatte boligområder.
Det vil nu således bl.a.
blive lettere for et sammenhængende boligområde, der består af afdelinger fra forskellige boligorganisationer, at afvise en boligsøgende fra hele boligområdet, hvis den pågældende er blevet udsat på grund af en husordensovertrædelse.
Endelig vil jeg fremhæve den såkaldte exitindsats, der som bekendt har til formål at hjælpe de personer, der søger at finde en vej ud af det kriminelle miljø.
Også på det område er det selvfølgelig vigtigt, at man hele tiden har øje for, om man kan gøre tingene endnu bedre end i dag.
Derfor har vi taget initiativ til en evaluering af exitindsatsen; derudover har jeg for nylig holdt møde med økonomi- og indenrigsministeren, Kommunernes Landsforening og rigspolitichefen for at drøfte behovet for nye initiativer med henblik på at sikre, at sagerne kan håndteres på den rette måde.
På det møde, der blev afholdt, var der enighed om, at navnlig behovet for at se nærmere på samarbejdet mellem kommunerne i de her sager var til stede, og det vil der også blive arbejdet videre med.
Så kan jeg i øvrigt tilføje, at vi også i flerårsaftalen for Kriminalforsorgen har valgt at styrke exitindsatsen i Kriminalforsorgens eget regi.
Man indfører således bl.a.
individuelle mentorforløb for indsatte, som ønsker at deltage i et exitprogram og komme væk fra deres gruppering, men det er altså også en ordning, som målrettes personer, der vurderes til at være både motiverede og egnede til det.
Så sammenfattende må man sige, at regeringen har iværksat en hel række tiltag, som har løftet indsatsen over for rocker-bande-miljøet til det højeste niveau nogensinde.
Men det er klart, at vi står over for et alvorligt problem, og samarbejdet fortsætter.
Den seneste tids begivenheder illustrerer jo også med al tydelighed, hvor vigtig indsatsen er på det her område, og fremadrettet har jeg også bedt mine embedsmænd om sammen med politiet, anklagemyndigheden og Kriminalforsorgen at overveje nye initiativer, bl.a.
til at sikre, at alle involverede myndigheder også fremover er bedst muligt rustet til at håndtere udfordringerne med rocker-bande-grupperingerne.
Der vil være tale om en meget bred gennemgang, hvor der ikke skal være nogen hellige køer.
Jeg har således bedt om, at man bredt ser på politiets efterforskningsredskaber, strafniveauer, afsoningsvilkår og reglerne for udgang og prøveløsladelse for rocker-bande-medlemmer samt politiets redskaber i øvrigt, herunder reglerne om visitationszoner og også reglerne om zoneforbud.
Jeg vil her i dag slutte af med igen at understrege, at regeringens linje har været ganske klar fra allerførste dag.
Bekæmpelsen af rocker-bande-kriminaliteten er en absolut topprioritet, og det har selvsagt allerhøjeste prioritet for både politiet og regeringen at få stoppet de seneste tiders voldsomme konflikter og sammenstød i rocker-bande-miljøet.
Som jeg har redegjort for, har politiet således optrappet det i forvejen massive retshåndhævende pres; vi har i regeringen fra start sat handling bag ordene og intentionerne, og som jeg har redegjort for, har regeringen således iværksat en række tiltag, som har sikret, at indsatsen over for banderne nu er løftet markant.
Der bliver altså allerede lagt et massivt pres på rocker-bande-miljøet, og det vil regeringen sikre at der også bliver gjort fremover.
Tak for ordet.