Socialudvalget 2012-13
B 79
Offentligt
1234389_0001.png
1234389_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 4 (B 79 – Om en skærpet indsats for bortførte børn), stil-let af ikkemedlem af udvalget (MFU) Ellen Trane Nørby (V).
J.nr. 2013-2026
Spørgsmål nr. 4:”Ministeren bedes oplyse, hvor mange Haagerkonventionsratificerende lan-de, der ligesom Danmark anvender midlertidig (ikke endelig) tildeling af for-ældremyndighed i sager vedrørende danske børn, der er blevet bortført tiludlandet, og om dette efter ministerens mening fremmer sagernes afgørelse,så børnene kan vende tilbage til Danmark.”
Svar:Jeg kan oplyse, at Haagerkonventionen af 1980 om de civilretlige virkningeraf internationale børnebortførelser definerer en bortførelse eller tilbagehol-delse som ulovlig, hvis den strider mod en forældremyndighedsindehaversrettigheder, som rent faktisk blev udøvet på det tidspunkt, da barnet blevbortført eller tilbageholdt. Dette gælder således både, hvis der på tidspunktetfor bortførelsen/tilbageholdelsen var fælles forældremyndighed, eller hvisden efterladte forælder havde forældremyndigheden alene over barnet.En sag om tilbagegivelse skal således fremmes og behandles efter konven-tionens regler, uanset at der er fælles forældremyndighed over barnet, ogdet er for sagens behandling som en konventionssag ikke nødvendigt athave eller opnå en afgørelse om (midlertidig) fuld forældremyndighed.Om de danske reger kan jeg oplyse, at der efter forældreansvarslovens § 26kan træffes afgørelse om, at forældremyndigheden midlertidigt skal tillæggesden ene af forældrene under en sag om forældremyndighed,
2
I sager om international børnebortførelse vil der på tidspunktet for bortførel-sen/tilbagegivelsen oftest enten allerede versere eller være taget skridt til atindlede en sag om forældremyndighed. Dette skal ses i lyset af den grund-læggende uenighed om barnets forhold, som bortførelsen af barnet må an-tages at være udtryk for. Alternativt vil den efterladte forælder efter bortførel-sen oftest søge om den fulde forældremyndighed i lyset af bortførel-sen/tilbageholdelsen, og statsforvaltningen kan på denne baggrund træffeen midlertidig afgørelse om, at den efterladte forælder tillægges forældre-myndigheden alene.Jeg kan i øvrigt oplyse, at Social- og Integrationsministeriet ikke er i besid-delse af oplysninger, der kan føre til en besvarelse af, hvor mange af deøvrige medlemslande der har mulighed for at træffe afgørelse om midlertidigforældremyndighed.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard